Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Dammsugning innan våttorkning minskar mängden farliga ämnen i vattnet

Vid städning är det viktigt att dammsuga innan man våttorkar. Damm drar till sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial och annat som finns i våra hem. Genom att dammsuga först minskar man på ett enkelt sätt mängden farliga ämnen som följer med smutsvattnet. Det är bättre att samla dammet i dammsugarpåsen, som sedan slängs i restavfallet, än att det hamnar i avloppet.

- Användningen och spridningen av kemikalier ökar. Det märks inte minst i vattnet som kommer via avloppet till våra avloppsreningsverk. Reningsverken är inte byggda för att rena bort kemikalier. Det innebär att en hel del av de kemikalier som hamnar i avloppet följer med det renade vattnet ut i naturen efter reningsprocessen, säger Pär Gustafsson, avdelningschef Avloppsrening på NSVA.

- Ett enkelt sätt att bidra till en bättre värld är att se över hur du städar hemma och vad du använder för städprodukter. I butiken lockas vi av en mängd rengöringsmedel för olika ändamål. Men faktum är att med en dammsugare, miljömärkt såpa och mikrofibertrasor klarar du den mesta städningen hemma och det är mycket bättre för miljön, fortsätter Pär Gustafsson.

Miljömärkt såpa funkar bra för både köket, badrummet, toan, golven och möblerna. Dessutom utsätter man varken sig själv eller sin omgivning för onödiga kemikalier. Behövs starkare medel bör man alltid välja miljömärkta produkter för att på ett enkelt sätt minska mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Håll utkik efter till exempel Bra miljöval, Svanen och EU-blomman. Vid svårare fläckar finns det massor av husmorsknep att ta till.

Det är vanligt att man överdoserar tvättmedel och andra rengöringsmedel. Använder man mer blir det vanligtvis inte renare, däremot följer mer kemikalier med vattnet ut i avloppet. I kommunerna inom NSVA har de flesta mjukt vatten, vilket innebär att man bara behöver använda lite rengöringsmedel och tvättmedel. Dosera tvätt- och rengöringsmedel enligt den lägsta rekommendationen på paketet.

När man städar med trasor och moppar i mikrofiber så behöver man inte använda rengöringsmedel alls, förutom tvättmedel när de ska rengöras.

- - - - - - - - -

Gör så här vid städning:

1. Dammsug - då samlas elektronikdamm och andra farliga ämnen i dammsugarpåsen istället för i smutsvattnet, när påsen är full släng den i restavfallet. Detta gäller även bokhyllor, TV-apparater o s v.

2. Dammtorka eller torrmoppa - helst med en mikrofibertrasa, som suger upp både fett och damm utan att rengöringsmedel behövs.

3. Våttorka - när de flesta dammpartiklarna är borta kan du våttorka, gärna med mikrofiber.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Pär Gustafsson

Pär Gustafsson

Avdelningschef Produktion 010-490 97 87

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg