Gå direkt till innehåll
Kommande krav och utmaningar inom vatten och avlopp gör att Perstorps kommunfullmäktige tagit beslut om att ansöka om delägarskap i NSVA.
Kommande krav och utmaningar inom vatten och avlopp gör att Perstorps kommunfullmäktige tagit beslut om att ansöka om delägarskap i NSVA.

Nyhet -

Perstorps kommun ansöker om delägarskap i NSVA

Kommunfullmäktige i Perstorp beslutade på sitt senaste sammanträde den 27 mars 2019 att uppdra åt kommundirektören att ansöka om delägarskap för Perstorps kommun hos NSVA.

– Perstorp är den stora vinnaren genom att vi nu tar ansvar för Perstorps invånare idag och i framtiden och säkrar upp vatten– och avloppsverksamheten. Vi är för små för att på egen hand möta kommande krav och utmaningar. Men med tillgång till NSVAs hela organisation i ryggen känner vi oss helt trygga, säger kommunalråd Torgny Lindau (PF).

Varje kommun bildar ett eget VA-kollektiv och står för kostnader för till exempel ledningsnät, anläggningar, investeringar och kundfakturering. Kommunen beslutar själv om VA-taxor, verksamhetsområde, investeringar och ABVA (allmänna bestämmelser för VA) medan NSVA utför driften av VA-verksamheten i kommunen vilket innebär att NSVA övertar och anställer kommunens driftspersonal för VA. Driftteknikerna blir fortsatt stationerade i Perstorp.

– Delägarskapet handlar enbart om driften. Vi säljer inte ut något utan har precis som tidigare full kontroll då vi äger VA-verksamheten. Skillnaden är att vi nu får en ökad beredskap för sårbarhet och en säker drift av dricksvattenledningarna med tanke på yttre och inre hot, säger Torgny Lindau (PF).

– Vi är väldigt glada över att Perstorp vill bli en del av NSVA, säger Magnus Jälminger, Styrelseordförande, NSVA.

Ansökan om delägarskap skickas till NSVA sedan är det upp till kommunfullmäktige i respektive ägarkommun att godkänna Perstorp som delägare. Besked om klartecken väntas inom sex månader.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg