Gå direkt till innehåll
När de första flyttar in Oceanhamnen ska det unika matavfalls- och avloppssystemet vara i drift. Här kommer de nya fastigheterna att anslutas till tre olika rör; ett vakuumrör för toaletter, ett för bad, disk och tvätt och ett för kvarnat matavfall.
När de första flyttar in Oceanhamnen ska det unika matavfalls- och avloppssystemet vara i drift. Här kommer de nya fastigheterna att anslutas till tre olika rör; ett vakuumrör för toaletter, ett för bad, disk och tvätt och ett för kvarnat matavfall.

Pressmeddelande -

Arbetet med unikt avloppssystem i Helsingborg prisas

Det nya avloppssystemet som ska byggas i stadsdelen Oceanhamnen uppmärksammas både nationellt och internationellt. Nu tilldelas Helsingborgs stad, NSVA och Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig på NSVA, Avlopps- och kretsloppspriset 2018.

H+. Så kallas det största stadsförnyelseprojektet i Helsingborg i modern tid. Fram till år 2035 ska det gamla hamn- och industriområdet utvecklas till blandad stad och ge plats för fyra stadsdelar. Först ut i utvecklingen är den nya stadsdelen Oceanhamnen. När de första flyttar in där ska ett unikt matavfalls- och avloppssystem vara i drift. Här kommer de nya fastigheterna att anslutas till tre olika rör; ett vakuumrör för toaletter, ett för bad, disk och tvätt och ett för kvarnat matavfall. Systemet har många fördelar. Det möjliggör insamling av renare matavfall för rötning till biogas och gödseln kan användas som växtnäring på åkermark. Med vakuumtoaletter minskar vattenförbrukningen och med separat insamling av bad-, disk- och tvättvattnet kan resurserna i toalettvattnet utnyttjas effektivare. Dessutom kan värmen återanvändas genom värmeväxling.

Det nya avloppssystemet i Oceanhamnen uppmärksammas både nationellt och internationellt. Nu belönas Helsingborgs stad, NSVA och NSVAs forsknings- och utvecklingsansvarig Marinette Hagman med Avlopps- och Kretsloppspriset 2018. Priset delas ut årligen i samband med den nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp. Konferensen arrangeras av VA-guiden, en tjänst för alla som arbetar med små avlopp, dagvatten och va-planering.

– Det känns verkligen kul. Priset är en bekräftelse på att allt arbete som vi har lagt ned uppskattas av många. Jag hoppas att vi i Helsingborg kan inspirera andra samtidigt som vi bidrar till att utvecklingen tar ett litet steg framåt mot mer hållbara systemlösningar, säger Marinette Hagman.

Helsingborgs stad är också stolt över utmärkelsen.

– Det här är ett resultat av strategiskt arbete och nära samarbete med de kommunala bolagen med målet att utveckla effektiva och smarta system som bidrar till hållbar stadsutveckling. NSVA har gjort ett fantastiskt arbete och som nu belönas, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. 

Marinette Hagman tar emot Avlopps- och kretsloppspriset på Gävle konserthus den 22 mars. Priset består av 20 000 kronor i resestipendium, en toalett i Filippinerna genom Toaletter Utan Gränser, en guldkanna Towa och ett hedersdiplom. Marinette Hagman har fortfarande inte bestämt exakt vart hon ska resa för att inhämta ny kunskap om avloppssystem.

– Det händer mycket på flera ställen. I Amsterdam planeras för liknande system i en ny stadsdel. Det hade varit spännande att besöka dem för att höra hur de tänker och utbyta erfarenheter. Kanske går studieresan dit, berättar hon.


Juryns motivering

”Helsingborgs Stad och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) bygger genom stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg Sveriges första kommunala system med vakuumuppsamling av klosettvatten i tät urban miljö för näringsåterföring till produktiv mark. Projektet genomförs med en gemensam vision och i nära samarbete med stadens planeringsavdelning och andra kommunala bolag. NSVA:s arbete med att utreda och planera för, och informera bl.a. byggherrarna om, ett sorterande avloppssystem har gett mycket kunskap om framtidens hållbara VA-försörjning vilket är av stort värde för kommuner och aktörer i Sverige och internationellt. Kunskapen täcker många aspekter, som teknisk utveckling och juridik, och även tvärvetenskaplig och tvärinstitutionell samverkan. NSVA med Marinette Hagman i spetsen har utvecklat arbetssättet och aktivt delat med sig av lärdomar och erfarenheter. Marinette arbetar brett, konstruktivt, engagerat och med stort kunnande för att testa bättre kretsloppslösningar – allt från nya processlösningar på reningsverk till nya systemlösningar som i H+. Arbetet med H+ är banbrytande och genom det tar hela Sverige ett stort kliv närmare ett rent kretslopp av näring mellan stad och land.”

Här kan du läsa mer om priset på VA-guidens hemsida.

Här kan du läsa mer om stadsförnyelseprojektet H+.

Kontaktpersoner

Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig, NSVA- Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, tel. 010- 490 98 17, e-post: marinette.hagman@nsva.se

Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, tel. 042-10 50 87

Ämnen

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg