Gå direkt till innehåll
Framgångsrikt miljöarbete på NSVA visas vid nordisk avloppskonferens

Pressmeddelande -

Framgångsrikt miljöarbete på NSVA visas vid nordisk avloppskonferens

Under den nordiska avloppskonferensen NORDIWA i Malmö 8-10 oktober deltar Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) vid flera programpunkter samt erbjuder ett studiebesök på Lundåkraverket i Landskrona. Vid studiebesöket visar NSVA hur man framgångsrikt arbetat med att eliminera utslagningar av reningsverket och därmed minimerat negativ miljöpåverkan, ett arbete som även belönats med Landskrona stads miljöpris 2013.

Det kommunala avloppsreningsverket i Landskrona, Lundåkraverket, har under många år haft problem med så kallade utslagningar av den biologiska reningsprocessen. Det innebär att bakterierna som normalt sköter reningen hämmas eller dör vilket kan medföra att orenat avloppsvatten släpps ut i Öresund. Den största orsaken till utslagningar tros vara giftiga ämnen från anslutna verksamheter.   

- Problemen har existerat till och från under många år. Större och mindre åtgärder för att förhindra detta har genomförts under årens lopp. Bland annat har ett omfattande arbete med att hitta källan eller källorna till gifterna bedrivits. Trots detta har ingen orsak till problemen kunnat fastställas och problemen har kvarstått, berättar Marinette Hagman, ansvarig för forskning och utveckling på NSVA.

NSVA har därför konstruerat och implementerat ett varningssystem för detektering av inkommande toxiska substanser till reningsverket.

- Varningssystemet består av en respirometer i stor skala, vilken har placerats tidigt i avloppsvattenreningssystemet och är utvecklad för att vara robust, driftsäker och för att kunna generera en tidig varningssignal åt driftpersonalen när giftiga ämnen är på väg in till reningsverket. Vi kan då leda om avloppsvattnet så att det inte passerar det biologiska reningssteget och därmed förhindra en utslagning av reningsverket, fortsätter Marinette Hagman.

Samtidigt som NSVA utvecklat detta varningssystem har arbetet med att hitta källorna till de giftiga ämnena intensifierats.

- Vi kartlägger varifrån svårnedbrytbara föroreningar och andra oönskade ämnen kommer. Just nu arbetar vi med provtagningar av avloppsvatten vid flera punkter i Landskrona, bland annat i pumpstationer och brunnar. Syftet är att avgränsa och lokalisera föroreningskällan, säger Hanadi Makie, miljöingenjör på NSVA.

NSVA har också bedrivit ett informationsarbete mot anslutna verksamheter om vilka riktlinjer som gäller för utsläpp av spillvatten till ett kommunalt avloppsreningsverk, vilket lett till att kunskapen hos industrierna om verksamheten har ökat.

Vid studiebesöket på Lundåkraverket berättar NSVA om problemen som varit i Landskrona tidigare samt hur man löst det genom utvecklandet av ett varningssystem. En visning av anläggningen kommer också att ske.

Andra forskningsprojekt som NSVA deltagit i som också kommer att presenteras under NORDIWA är bland annat Avgasning av slam för ökad reningskapacitet och Bräddvattenreningsförsök på Öresundsverket.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

 

 

Kontakter

Hanadi Makie

Hanadi Makie

Miljöingenjör Ansvarar bland annat för uppströmsarbete - förebyggande arbete kring vad man får spola ut i spillvattennätet. 010-490 97 37

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg