Gå direkt till innehåll
Sparar vi på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar. Vill du ha tips på hur du sparar vatten i vardagen? Läs mer på nsva.se/sparavatten
Sparar vi på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar. Vill du ha tips på hur du sparar vatten i vardagen? Läs mer på nsva.se/sparavatten

Pressmeddelande -

NSVA uppmanar alla kunder: Var sparsamma med dricksvattnet

Trots uppmaningen om att spara på dricksvattnet i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt i övriga Skåne har vattenförbrukningen ökat i NSVAs ägarkommuner. NSVA vädjar nu till alla invånare att spara så mycket som möjligt på vattnet. "Läget är allvarligt", säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Torsdagen den 24 maj gick NSVA ut med information om att kunderna i Båstads och Åstorps kommuner måste vara sparsamma med dricksvattnet. Fredagen den 25 maj uppmanades alla kunder i Bjuv, Helsingborg, Landskrona och Svalöv att göra detsamma. Trots uppmaningen har dricksvattenförbrukningen ökat i samtliga kommuner sedan helgen 26-27 maj (se dokument för tabeller).

– Läget är allvarligt. I jämförelse med maj 2017 är dricksvattenförbrukningen mycket högre i år. Det val vi gör nu, att spara eller inte spara på vattnet, kommer att hänga med oss hela sommaren. Sparar vi på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Tips på hur du sparar vatten i vardagen 

  • Duscha i stället för att bada.
  • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.
  • Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
  • Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet.

Läs mer på nsva.se/sparavatten

Härifrån kommer vattnet

En stor del av vattnet inom NSVA distribueras av Sydvatten från sjön Bolmen i Småland. Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får vatten från Bolmen. Vid hög vattenförbrukning når Sydvatten maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten som förbrukas inte är ett problem kan produktionskapaciteten sätta begränsningar. Under dessa toppar i produktionen kan du hjälpa till genom att använda vattnet smartare.
– Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. I dessa kommuner är det extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt, säger Jonas Håkansson.

Uppmaningen att spara vatten gäller även i övriga kommuner som är anslutna till Sydvatten: Burlöv, Eslöv, Höganäs, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och Ängelholm.

Ämnen

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg