Gå direkt till innehåll
Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

Pressmeddelande -

Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

 Det förslag som nu skickats ut för beslut är mycket framsynt och helt enastående för vattenbranschen. Med ett gemensamt forskningsbolag tas ett långsiktigt ansvar för att möta framtidens behov, berättar Emmanuel Morfiadakis, ordförande i Sydvatten och förbundsstyrelsen VA SYD.

De kommunägda aktörerna Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA), Sydvatten och VA SYD har för avsikt att bilda ett gemensamt bolag för forskning och utveckling, FoU. Syftet är att koordinera och utveckla den forskning som idag sker hos var och en av de tre, och att bättre möta de förändringar som vattentjänstsektorn står inför.

 Det är en stor utmaning att möta det framtida investeringsbehovet i ledningsnät och teknikutveckling. Här kan vi inte bara byta ut gammal utrustning utan se till att hitta nya effektiva och säkra lösningar, säger Magnus Jälminger, ordförande NSVA.

Klimatförändringarnas inverkan på vattenkvaliteten har en direkt inverkan på dricksvattenförsörjningen. Dessutom blir vattenfrågor allt mer omvärldsrelaterade och komplexa.

 Genom att utveckla vår verksamhet utifrån aktuell forskning har vi möjlighet att förbättra möjligheterna till säker dricksvattenförsörjning i framtiden. Det är till direkt nytta för våra uppdragsgivare, det vill säga invånarna i våra ägarkommuner, säger Mats Helmfrid, ordförande i förbundsfullmäktige VA SYD.

NSVA, Sydvatten och VA SYDs respektive verksamheter hänger nära samman och är beroende av varandra. De tre aktörerna har redan idag ett samarbete i WIN, Water Innovation Accelerator, på Ideon Innovation.

Enligt förslaget ska ett gemensamt FoU-bolag drivas nära ägarbolagens verksamhet och ägas till lika delar av de tre. Bolaget är planerat att bildas till sommaren 2013. Från den 1 januari 2014 är tanken att all FoU-verksamhet ska vara samlad i det nya bolaget med säte i Lund. De första besluten har fattats i respektive organisations styrelse/förbundsfullmäktige där de 18 ingående kommunerna är representerade. I nästa steg ska beslut fattas i respektive ägarkommun/medlemskommun.

Kontakter:

Emmanuel Morfiadakis, ordf. Sydvatten och förbundsstyrelsen VA SYD, tfn 0708-343112

Magnus Jälminger, ordf. NSVA och vice ordf. Sydvatten, tfn 0732-315911

Mats Helmfrid, ordf. förbundsfullmäktige VA SYD och styrelseledamot Sydvatten, tfn 0707-347767

För mer information:

www.nsva.se

www.sydvatten.se

www.vasyd.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) ansvarar för drift, underhåll och utveckling av VA-anläggningarna i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Verksamheten omfattar vattenproduktion och distribution, avledning av dagvatten, avledning och behandling av spillvatten, samt omhändertagande av vid reningen avskilt slam. Läs mer på www.nsva.se

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg