Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Följ bygget av Helsingborgs nya vattentorn

Blogginlägg   •   Sep 24, 2018 14:40 CEST

Bygget av Filborna vattentorn intill Österleden i höjd med Filbornavägen är i full gång. Flygbilden är tagen i augusti 2018.

Välkommen till NSVAs och NCCs blogg om bygget av Helsingborgs nya vattentorn, Filborna vattentorn. Här kommer du att hitta fakta, filmer och bilder från bygget av Helsingborgs stads nya landsmärke. Planerad invigning är sommaren 2020.

Det nya vattentornet byggs för att säkra den framtida vattendistributionen i Helsingborg. Det är Wingårdh Arkitektkontor som har tagit fram den innovativa gestaltningen.

Det nya vattentornet kommer att bli 40 meter högt och synas för alla som passerar på Österleden eller färdas på Filbornavägen österut. Vattentornet har formen av en ring med 90 meters diameter. Vattnet kommer att strömma genom ringen och skapar på så sätt en god omsättning av vattenvolymen.

Utformningen av tornet är unik och storslagen, men på samma gång enkel och robust. Grönytan inne i ringen kommer att vara tillgänglig för allmänheten, vilket ger en spännande plats i Helsingborgs östra stadsdelar och i anslutning till rekreationsområdet Bruces skog. Förutom själva tornet ingår två lågreservoarer och en teknikbyggnad.

Bygget av vattentornet startade våren 2018. Invigning beräknas till sommaren 2020. Vattentornet på Fredriksdal, byggt 1962, kommer att fortsätta att vara i drift även när det nya vattentornet är på plats.

Nya vattentornet på Instagram

Vill du se ännu fler bilder från bygget av det nya vattentornet? Missa då inte NSVAs och NCCs gemensamma instagram-konto vattentornhbg.

Läs mer om nya vattentornet på NSVAs webbplats.

Här hittar du alla blogginlägg.