Gå direkt till innehåll
Blackwater & Foodwaste Challenge - innovationstävling för nya hållbara lösningar

Nyhet -

Blackwater & Foodwaste Challenge - innovationstävling för nya hållbara lösningar

Helsingborgs stad inbjuder tillsammans med bland andra NSVA och NSR till en innovationstävling, som VINNOVA bidrar med 500 000 kronor till. Tävlingen ska leda till nya lösningar för effektivare insamling och återvinning av toalett- och matavfall. Systemet ska införas i den nya stadsdelen Oceanhamnen.

Varje dag uppstår stora mängder toalett- och matavfall i våra bostäder. Hantering och transport av avfallet leder till stora kostnader för samhället. Innovationstävlingen ”Blackwater & Foodwaste Challenge” ska leda till nya lösningar för att återvinna avfallet och omvandla kostnaden till en resurs i arbetet att skapa en hållbar stadsutveckling.

- Genom att bjuda in till den här typen av innovationstävlingar, för att lösa konkreta utmaningar, kan vi samtidigt hjälpa tävlingsdeltagare att utveckla affärer av sina idéer. Detta är också ett sätt att locka fler kreativa människor till Helsingborg och därmed skapa tillväxt, vilket ligger helt i linje med vår vision Helsingborg 2035, säger Michael Fransson, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.   

I somras gav Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, ekonomiskt stöd på 500 000 kronor till innovationstävlingen ”Blackwater & Foodwaste Challenge” i Helsingborg. Den genomförs av Helsingborgs stad tillsammans med VINNOVA, VA-bolaget NSVA, avfallsbolaget NSR samt innovationsnätverket WIN och Sustainable Business Hub. Tävlingen ska leda till nya tekniska och användarvänliga lösningar för ett innovativt avlopps- och avfallssystem. 

- Målet är att använda den här tävlingsformen för att uppmuntra kreativiteten inom flera olika yrkesområden och som kan leda till annorlunda lösningar för framtidens hållbara miljösystem. Det här är den första innovationstävlingen och arbetet ska bidra till ett system som i första hand ska införas i den nya stadsdelen Oceanhamnen, säger Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig på NSVA.

Ambitionen är också att det nya systemet ska utveckla Helsingborg samt även gå på export till andra städer och länder.

Tävlingen startar den 20 oktober och vinnarna presenteras i april 2015.

För mer information kontakta:
Michael Fransson, näringslivsdirektör, Helsingborgs stad, telefon 073-231 53 00
Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig, NSVA, telefon 010-490 98 17


Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef kundnära tjänster 010-495 87 89
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Ebba Bergholm Cohen

Ebba Bergholm Cohen

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterade nyheter

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg