Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kokningsrekommendationen hävd- NSVA jobbar vidare

På torsdagskvällen hävde NSVA, Helsingborgs stad och Höganäs kommun kokningsrekommendationen för Helsingborg och Höganäs eftersom vi har haft två godkända vattenprover på rad. Det innebär att det går bra att använda dricksvattnet som vanligt igen. Arbetet med att söka källan till de tidigare otjänliga provresultaten fortsätter.

Fokus på felsökningen ligger på områdena Berga och Maria Park där överföringsledningen mellan Helsingborg och Höganäs finns.

– Vi har ringat in området där vi misstänker att orsaken finns och fortsätter vårt arbete. Det handlar om alltifrån utökade provtagningar och att spola ledningar till att kontrollera verksamheter. Allt tyder på att de tidigare otjänliga provresultaten var en enskild händelse, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Ett 20-tal provpunkter om dagen istället för åtta varannan vecka

NSVAs dricksvattenprovtagare är några av alla medarbetare som har fullt upp med att fortsätta söka efter källan till provresultaten som orsakade den numera upphävda kokningsrekommendationen.

– I vårt ordinarie provtagningsprogram, som är utformat enligt Livsmedelsverkets riktlinjer, kontrollerar vi åtta fasta provpunkter varannan vecka. Vi har även ett antal extra provpunkter som vi roterar mellan. Sedan i måndags och fram till i torsdags tog vi dricksvattenprover på ett 20-tal provpunkter om dagen. Idag, fredag, har vi dragit ned till något färre koncentrerade till Berga, Maria och resten av norra Helsingborg, säger Jonas Håkansson.

NSVA tar även alltid schemalagda prover i vattentornet samt på det vatten som pumpas ut från vattenverket. På Örby vattenverk finns dessutom en driftkontroll. 

Dricksvattnet är rent från bakterier

Bakterierna i vattnet som orsakade kokningsrekommendationen finns inte kvar i ledningsnätet längre. Man behöver inte låta vattnet rinna en viss tid i kranen innan man dricker det.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg