Gå direkt till innehåll
Häll gammal matolja i en plastflaska med kork och lägg den i restavfallet. Med NSVAs fettratt går det ännu lättare!
Häll gammal matolja i en plastflaska med kork och lägg den i restavfallet. Med NSVAs fettratt går det ännu lättare!

Nyhet -

Var rädd om avloppen i jul

Nu är det jul igen. Och med julen brukar det bli mycket matlagning. Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon. Fettet orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Det lockar även till sig råttor till avloppsledningarna.

Reningsverken inom NSVA tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har det blivit ett allt större problem med fett som spolas ner i avloppet, inte minst från hushållen.

–När fett kommer ut i avloppet svalnar det och stelnar. Fettet fastnar sedan som fettklumpar på rörens insida. När det samlats tillräckligt mycket riskerar det att bli stopp, både inne i fastigheten och ute i ledningarna i gatan. Det kan även leda till översvämningar, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning Avloppsrening på NSVA.

Många fastighetsägare har säkert haft problem med stopp i köksvasken till följd av fettproppar. Samma sak händer i det kommunala avloppsledningsnätet, fast i större skala och till större kostnader. Extra stora problem blir det i områden med flerfamiljsfastigheter där det samlas matfett från ett stort antal hushåll i en enda ledning. Nedspolat fett och matrester i avloppet lockar även till sig råttor.

Var ska jag slänga matfettet?

Det finns flera sätt. Ett bra tips är att hälla gammal matolja i en plastflaska med kork och lägga den i restavfallet. Här kan NSVAs fettratt vara till god hjälp. Vår fettratt är en tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När du har friterat eller stekt färdigt, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger du den i restavfallet. Fettratten återanvänder du.

NSVAs fettratt går att hämta gratis på NSVAs huvudkontor i Helsingborg, Rönnowsgatan 12. Just nu finns de även i receptionerna i kommunhusen i Bjuv, Båstad, Helsingborg (Kontaktcenter och stadsbyggnadsförvaltningen), Landskrona, Svalöv och Åstorp. Antalet fettrattar är begränsat, så det gäller att vara ute i god tid om man vill vara säker på att få en.

Så här kan du också slänga matfett

- Flytande matfett

Häll gammal matolja i en mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör.

- Stekfett

Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall.

Stora mängder fettavfall

Om du driver restaurang eller annan livsmedelsverksamhet och har större mängder frityrfett ska du teckna abonnemang för fettunna hos din återvinningscentral. Många verksamheter måste även ha fettavskiljare som avskiljer fett från exempelvis diskvattnet innan det släpps ut i avloppet.

Fler tips och råd

På NSVAs webb hittar du fler smarta tips på hur du kan ta hand om vårt vatten på allra bästa sätt.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Pär Gustafsson

Pär Gustafsson

Avdelningschef Produktion 010-490 97 87

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg