Gå direkt till innehåll
Ha för vana att läsa av och skicka in din mätarställning till NSVA flera gånger per år.
Ha för vana att läsa av och skicka in din mätarställning till NSVA flera gånger per år.

Pressmeddelande -

Årets sista VA-fakturor i Svalöv och Helsingborg kan vara högre eller lägre än vanligt

I månadsskiftet november/december skickar NSVA ut årets avstämningsfakturor till kunder i Helsingborgs stad och Svalövs kommun. Har du använt mer eller mindre vatten än vad du har betalat för under året? Då kommer din VA-faktura antingen vara högre eller lägre än vanligt.

NSVA fakturerar privatkunder kvartalsvis. Har ingen mätaravläsning lämnats in beräknas vattenförbrukningen baserat på tidigare avläsningar. Alla kunder ska läsa av sin vattenmätare och skicka in mätarställningen till NSVA minst en gång per år. För Helsingborgs stad och Svalövs kommun sker denna avläsning på hösten och avstämningsfakturan för året som gått ska därför betalas i december månad.

– När kunderna skickar in sin mätarställning till oss korrigerar vi fakturan utifrån den, för det är då vi kan se om man har använt mer eller mindre vatten än vad vi har beräknat. Detta innebär att avstämningsfakturan kan bli både högre och lägre än vanligt. Vissa kunder får tillbaka pengar eftersom de har betalat för mycket, säger Andreas Björnevik, chef för avdelning Kundnära tjänster på NSVA.

Läs av mätarställningen flera gånger om året

NSVA skickar ut avläsningskort en gång om året, men ser gärna att kunderna kontrollerar och lämnar in sin mätarställning oftare. Då är det lättare att hålla koll på kostnaden för vattenförbrukningen vilket i sin tur innebär att man förhoppningsvis slipper höga VA-fakturor i slutet på året.

– Ha som rutin att läsa av mätaren en gång i månaden eller varannan eller var tredje månad och skicka in ställningen till oss på NSVA. Om vattenförbrukningen ökat mycket kan det bero på en vattenläcka. Många droppar små kostar också. Att ha en läckande kran eller toalett kan kosta dig några tusenlappar per år, helt i onödan. Åtgärda därför dina läckor så fort du kan så slipper du onödiga kostnader, säger Andreas Björnevik.

Kontrollera mätarställningen och jämför med din faktura

Tycker du att din faktura är högre än vanligt? Kontrollera gärna din vattenmätare och att du har lämnat rätt mätarställning innan du hör av dig till NSVA. Stämmer mätarställningen med den på fakturan är fakturan rätt.

– Avstämningsfakturan innehåller inte någon höjning av VA-taxan eller liknande. Fakturan som skickas ut efter årsavläsningen korrigerar den tidigare beräknade förbrukningen utifrån den avläsning som kunden har lämnat in. Man betalar bara för det vatten som man har använt, säger Andreas Björnevik.

NSVA erbjuder amorteringsplan

För de kunder som får en högre faktura än vad man var beredd på och som inte har möjlighet att betala hela summan på en gång kan man kontakta NSVA och be om en amorteringsplan. För en kund som får en faktura på 15 000 kronor och har en amorteringsplan på ett år blir den totala månadskostnaden cirka 1 300 kronor, inklusive räntor och avgifter. För en faktura på 4 000 kronor med en amorteringsplan på sex månaden blir den totala månadskostnaden cirka 730 kronor.

Ämnen

Taggar

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Presskontakt

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef kundnära tjänster 010-495 87 89
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Ebba Bergholm Cohen

Ebba Bergholm Cohen

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat material

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg