Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Att spola rätt är lätt

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2018 09:20 CET

Att spola rätt är lätt. Tack för att du tar hand om vårt vatten!

Kiss, bajs och toapapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Trots detta hamnar flera tusen ton skräp i Sveriges avlopp, varje år. Det som oftas spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops. Ställ en pedalhink i badrummet och släng skräpet där istället. Kemikalier lämnas till miljöstationen och mediciner lämnas kostnadsfritt på närmaste apotek.

19 november är det Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar tillgång till toalett. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Detta innebär att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. I Sverige är vi jättebra på att sortera och återvinna våra hushållssopor. Det är hög tid att vi får lika bra toavett och slutar spola ner skräp och annat som inte ska vara där. Våra reningsverk kan inte rena nedspolade kemikalier, läkemedel och tobak som snus och liknande. Allt detta kommer orenat ut i vårt vatten där vi badar och vissa djur lever, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

"Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet"

En situation som ligger bakom många så kallade fulspolningar är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan felaktigt spolas ned i toaletten. Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten gjorde förra året är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige. Därefter kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som används. 

Att torka sig med något annat än toapapper när detta är slut är självklart helt okej, så länge det slängs bland förbränningsbara sopor (restavfall/papperskorgen) och inte spolas ned i toaletten.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar. Men fulspolningen stannar inte där. Vi hittar tyvärr alltifrån trasor och tamponger till kalsonger och hårbollar i våra pumpstationer. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp vilket innebär att de måste åka ut och ta bort det som har orsakat stoppet, säger Pär Gustafsson.

Så hyllar du din toalett på Världstoalettdagen

Den bästa hyllningen till din toalett på Världstoalettdagen, och alla andra dagar, är att skaffa en pedalhink till badrummet. I den kastar du allt ditt restavfall, som exempelvis tops, hår, tamponger, kontaktlinser och snus. Restavfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Skräp som kan återvinnas, exempelvis toarullen, källsorteras i din vanliga soptunna.

Kemikalier som lacknafta, nagellack, aceton och andra liknande vätskor, liksom sprayburkar, lämnas till miljöstationen och mediciner lämnas kostnadsfritt på närmaste apotek.

Läs gärna mer om fulspolning och fultorkning och testa dina kunskaper i onlinespelet Toavettikett på nsva.se/stopp

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.