Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Dricksvattenförbrukningen i Åstorps kommun är fortfarande för hög – spara på vattnet

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2020 13:14 CEST

Vattenspridaren förbrukar mycket vatten. Vattna med vattenkanna istället.

Gårdagens uppmaning om att spara på vattnet har tyvärr inte gett någon effekt. Tvärtom ökade dricksvattenförbrukningen under gårdagen och ligger idag kvar på samma höga nivå. Om inte förbrukningen minskar kraftigt kommer NSVA att införa bevattningsförbud innan midsommar.

– Vi ser tyvärr ingen förbättring i Åstorps kommun. Om vi ska kunna undvika ett bevattningsförbud måste kommuninvånarna drar ner på sin höga förbrukning. Men som det ser ut nu kommer vi att behöva införa bevattningsförbud inom de närmsta dagarna, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Bevattning och poolfyllning är en stor del av höga förbrukningen. Men även små medel gör skillnad i det hela, som till exempel att stänga av kranen när du borstar tänderna och tvålar in dig.

Om du måste vattna:

  • Använd vattenkanna i stället för vattenslang eller vattenspridare och prioritera känsligare växter.
  • Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. När solen skiner och det är varmt dunstar vattnet bort till ingen nytta.
  • Låt bli att vattna gräsmattan. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer.
  • Skaffa en regntunna. Men regnvattnet kan du vattna dina växter och slipper att belasta dricksvattennätet.

Se fler spara vatten-tips på nsva.se/sparavatten

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.