Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Driftproblem på Ekeby reningsverk i Bjuv

Pressmeddelande   •   Apr 22, 2014 14:07 CEST

Under helgen har det till följd av tekniska problem runnit ut orenat avloppsvatten från Ekeby reningsverk i Bjuv. NSVA har rapporterat incidenten till Söderåsens miljöförbund.

- Cirka 1 100 kubikmeter orenat avloppsvatten har under ett dygns tid bräddats ut i Bökebergsbäcken som mynnar i Vege å. Haveriet berodde på ett okänt elfel som utlöste motorskydden i inloppspumparna. Samtidigt har driftövervakningen inte fungerat som den ska, vilket resulterat i att jourhavande drifttekniker inte larmats. Vi kommer nu att utreda vad som hänt och säkerställa att det inte händer igen, säger Camilla Roslander, processansvarig på NSVA.

Reningsverket är åter i normal drift. Under dagen har NSVA tagit prover på vattnet i bäcken.

Driften av reningsverken inom NSVA är i huvudsak automatiserad. Vid driftstörningar utgår det normalt larm till jourhavande drifttekniker. Vissa saker kan åtgärdas på distans via dator, vissa saker kräver manuellt arbete på plats.


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se