Gå direkt till innehåll
Dricksvattnet i Landskrona kommer från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland.
Dricksvattnet i Landskrona kommer från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland.

Pressmeddelande -

Landskronaborna kan dricka sitt vatten som vanligt

Höga halter av cyanid har uppmätts i grundvattnet på en industritomt i Landskrona. Det tas inget dricksvatten från stadens grundvatten. Dricksvattnet i Landskrona kommer från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland. Som en säkerhetsåtgärd kommer NSVA dock att ta utökade dricksvattenprover på ledningsnätet i det aktuella området.

OBS! Uppdatering av pressmeddelandet med provresultat 2016-12-21. Se information längst ned.

Konsultbolaget WSP Sverige AB har undersökt halterna av bland annat cyanid vid återvinningsbolaget Befesa Scandusts tomt på Varvsudden i Landskrona. Enligt rapporten ligger halterna av cyanid 300 gånger över riktvärdet för när en allvarlig förorening bör åtgärdas.

Utökade dricksvattenprovtagningar i aktuellt område

Landskronabornas dricksvatten tas ej från grundvattnet, utan från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland. Detta innebär att risken för att dricksvattnet i det aktuella industriområdet skulle förorenas är väldigt liten.

– Men vi vill självklart vara på den säkra sidan. Därför kommer vi att ta utökade dricksvattenprovtagningar i ledningsnätet i det aktuella området. Beroende på vad dessa analyssvar visar kommer vi sedan att arbeta vidare. Landskronaborna kan dricka sitt vatten som vanligt, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Detta har NSVA gjort hittills

NSVAs avdelning Avloppsrening har under flera års tid haft kontakt med företaget Befesa Scandust. Detta sedan Landskronas reningsverk Lundåkraverket började få problem med utslagning av den biologiska reningsprocessen. Sedan detta upptäcktes har både NSVA och Befesa Scandust gemensamt arbetat fram åtgärder för att lösa problemen.

– För ett och ett halvt år sedan mätte vi provresultat som visade mellan 600 till 1 000 milligram cyanid per liter. Idag är siffran nere på fem milligram. NSVA har alltså fortfarande spår av cyanid i ledningsnätet från Befesa, men det är inget som påverkar reningsprocessen på Lundåkraverket, säger Hanadi Makie, miljöingenjör på NSVA.

NSVA har gjort flera investeringar för att komma tillrätta med cyanidutsläppen.

– Vi har filmat, spolat och relinat spillvattenledningar och tagit bort sediment. Senast i juli hade vi renspolning och filmning av en sträcka för att se om det fanns något läckage. Det fanns inget, säger Hanadi Makai.

Detta gör NSVA nu

Utöver de utökade provtagningarna i ledningsnätet för dricksvatten kommer NSVA återigen att provtrycka den sträcka i spillvattenledningsnätet där man fortfarande finner spår av cyanid.

– Hittar vi inget läckage på spillvattenledningen som vi kan laga kommer vi att behöva plugga spillvattenledningarna från Befesa, säger Hanadi Makie. 

Mer information om vattnet inom NSVA

Mer information om relining

Uppdatering 2016-12-21

NSVA har tagit utökade vattenprover i ledningsnätet i det aktuella området. Proverna visar att det inte finns någon cyanid i dricksvattnet.

– Vi tog prover från ledningen både före och omedelbart efter det förorenade området samt hos kunder på sträckan. Allt såg bra ut.Landskronaborna kan dricka sitt vatten som vanligt, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Hanadi Makie

Hanadi Makie

Miljöingenjör Ansvarar bland annat för uppströmsarbete - förebyggande arbete kring vad man får spola ut i spillvattennätet. 010-490 97 37

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg