Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Landskronabornas vatten ska renas med UV-ljus

Pressmeddelande   •   Dec 15, 2015 15:00 CET

2016 kommer Landskronaborna att få ännu säkrare dricksvatten. NSVA installerar nu två UV-aggregat i Landskrona nya vattentorn.

UV-ljus är ett effektivt sätt att skydda vatten mot virus, bakterier och parasiter. NSVA använder redan denna metod och skyddsbarriär i flera av ägarkommunerna och från och med nästa år kommer även Landskrona att få ta del av den. Just nu installerar NSVA två UV-aggregat i Landskrona nya vattentorn på Badhusgatan. Går allt som planerat kommer UV-aggregaten att kunna startas i mitten av januari.

– Det här är ytterligare ett sätt för oss att säkra dricksvattenkvaliteten i Landskrona. Vi har redan ett väldigt bra vatten i kommunen, men det är bra att ha ytterligare en skyddsbarriär efter att vattnet i tornet har varit i kontakt med luften, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.

Det får rum 4 000 kubikmeter vatten i Landskrona vattentorn. 40 000 Landskronabor får sitt viktigaste livsmedel härifrån. Dricksvattnet som förvaras i tornet kommer från Bolmen och Ringsjöverket.

Jan Olsson och Predrag Stajic på NSVAs dricksvattenavdelning har haft som uppdrag att arbeta med planering, dimensionering och flödesprocesser kring UV-aggregaten i Landskrona nya vattentorn.

– UV-ljus är en säker metod för att desinficera dricksvatten. Till skillnad från klor, som vi också använder vid behov, så oskadliggör UV-ljus även parasiter och virus. Kloret har en långtidsverkan och följer med ut i ledningsnätet men ger en smakförändring på dricksvattnet vilket inte UV gör. Jämfört med klor slipper man även kemikalier och arbetsmiljörisker som detta medför, säger Predrag Stajic.

Det är inte bara Landskrona nya vattentorn som kommer att få UV-aggregat installerade. NSVA kommer även att montera funktionen på övriga orter i kommunen.

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.