Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mjukare vatten i Tågarp efter vattenbyte

Kring månadsskiftet oktober-november kopplar Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) in en ny dricksvattenledning mellan Asmundtorp i Landskrona stad och Tågarp i Svalövs kommun. Efter inkopplingen kommer även Tågarp att få dricksvatten från Sydvatten, som man sedan tidigare har i större delen av Svalövs kommun. För Tågarpsborna innebär det bland annat att hårdheten på vattnet halveras.

Det nya vattnet levereras från Sydvatten som idag försörjer 16 kommuner i Skåne med vatten. Sydvatten är gemensamt ägt av de kommuner som det levererar vatten till, däribland Bjuv, Helsingborg, Landskrona och Svalöv. Sydvatten levererar sedan tidigare vatten till centralorten Svalöv, Billeberga, Kågeröd och Teckomatorp inkl Norrvidinge.

Vattnet som Sydvatten levererar kommer från sjön Bolmen och behandlas i Ringsjöverket. Det är ett mjukt vatten, 4 °dH (tyska hårdhetsgrader), vilket är en stor fördel såväl för vattenledningar och hushållsmaskiner som för vår miljö. Ett mjukt vatten innebär exempelvis att man behöver mindre tvätt- och diskmedel. Det nuvarande vattnet i Tågarp kommer från ett eget grundvattenverk och är hårt, ca 8 °dH.

– Det nya vattnet är betydligt mjukare än dagens vatten i Tågarp. Det innebär bland annat mindre risk för kalkfläckar på glas och porslin samt att man kan minska mängden tvätt- och diskmedel betydligt, säger Jimmy Lubera, projektledare på NSVA. Det kan också smaka annorlunda än man är van vid.

Bytet till dricksvatten från Sydvatten är planerad till månadsskiftet oktober-november. Exakt datum kommer att annonseras om i dagspress samt på www.nsva.se.

När man byter vatten behöver ledningsnätet anpassa sig till det nya vattnets sammansättning. I samband med detta kan det uppstå färg-, lukt- och smakförändringar. Om detta uppstår är rekommendationen att spola kallvatten i alla kranar tills vattnet är klart samt smakar och luktar bra igen.

Samtidigt som NSVA byggt ut dricksvattenledningen har en spillvattenledning lagts mellan Asmundtorp och Tågarp. Den nya ledningen för spillvatten medför att Tågarps spillvatten i framtiden kan tas omhand av Landskrona kommun.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

 

 

Kontakter

Jimmy Lubera

Jimmy Lubera

Projektledare 010-490 97 60

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg