Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

NSVA häver bevattningsförbudet i Båstads kommun

Pressmeddelande   •   Aug 31, 2018 13:15 CEST

Vattenförbrukningen i Båstads kommun har minskat. Nu häver NSVA bevattningsförbudet.

NSVA tar bort bevattningsförbudet i Båstads kommun för i år. Beslutet gäller från och med den 31 augusti. Vädret har blivit svalare och vattenförbrukningen har gått ned till en stabil nivå.

Den 3 juli införde NSVA bevattningförbud i Båstads kommun. Orsaken var den höga vattenkonsumtionen i kombination med det varma vädret. Värst var situationen i Torekov, där dricksvattnet riskerade att ta slut vid överförbrukning. Idag, fredagen den 31 augusti, häver NSVA bevattningsförbudet.

– Vädret har blivit svalare och vattenförbrukningen har gått ned till en stabil nivå. Vi vill tacka alla som har hjälpt till med att spara vatten. Vår förhoppning är att alla kommer att fortsätta vara vattensmarta trots att bevattningsförbudet nu upphör, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Grundvattennivåerna i Båstads kommun är fortfarande låga och behöver längre tid för återhämtning. För grundvattennivåernas skull är det bättre att göra större trädgårdsanläggningsarbeten, som att plantera en ny häck eller lägga en ny gräsmatta, nu på hösten än på våren.

– Görs det stora vattenuttag på våren igen kommer vi med stor säkerhet att behöva införa bevattningsförbud i Båstads kommun även nästa sommar, säger Jonas Håkansson.

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.