Gå direkt till innehåll
NSVA inför bevattningsförbud i Torekov med omnejd

Pressmeddelande -

NSVA inför bevattningsförbud i Torekov med omnejd

NSVA inför bevattningsförbud med omedelbar verkan i Torekov med omnejd. Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Vattenförbrukningen har ökat kraftigt de senaste dagarna i samband med högsommarvärmen som råder. I kombination med tekniska problem har läget blivit allvarligt och bevattningsförbud införs för att inte riskera att vattnet tar slut.

Bevattningsförbudet gäller orterna Torekov, Ramsjö, Ramsjöstrand, Glimminge plantering, Öllövs Strand, Ängelbäcksstrand, Segeltorpsstrand, Ranarpsstrand, Lervik samt Stora Hult i Båstads kommun. Karta över berört område

– Att stå utan dricksvatten är ett läge vi behöver undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner, säger Sami Keränen, driftchef avdelningen Dricksvatten, NSVA.

Under bevattningsförbudet gäller följande

Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.

Om du bryter mot bevattningsförbudet

Om du som kund bryter mot bevattningsförbudet kan NSVA stänga vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Om vattnet tar slut

Om dricksvattnet tar slut kommer NSVA att placera ut nödvattentankar så att berörda invånare kan klara sina mest grundläggande behov. Om vattnet tar slut drabbas viktiga samhällsfunktioner hårt. Till exempel står räddningstjänsten utan möjlighet att släcka bränder med kommunalt vatten och sjukvården får svårt att fungera.

Efter att vattenledningarna har stått tomma måste dricksvattnet kokas tills vi har fått godkända vattenprover. Det tar minst tre dagar.

Spara vatten-tips finns samlade på www.nsva.se/sparavatten

Vad som gäller vid bevattningsförbud hittar du på www.nsva.se/bevattningsforbud

Vid frågor kring bevattningsförbudet, kontakta NSVAs kundservice via mejl kundservice@nsva.se eller telefon 010-490 97 00

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo

Kontakter

Sami Keränen

Sami Keränen

Driftchef Dricksvatten 010-490 97 86

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg