Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

NSVA spolar eventuellt dricksvattenledningar under torsdagen

Pressmeddelande   •   Jul 12, 2018 11:37 CEST

NSVA kommer eventuellt att spola dricksvattenledningar under torsdagen. På detta vis kommer kloret snabbare ut till de kunder som omfattas av kokningsrekommendationen.

Kokningsrekommendationen i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov kvarstår. På onsdagen påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i det berörda området. Idag, torsdag, kommer NSVA eventuellt att spola dricksvattenledningar för att öka omsättningen i ledningsnätet. På detta vis kommer kloret snabbare ut till de kunder som omfattas av kokningsrekommendationen.

Onsdagen den 11 juli utfärdade NSVA kokningsrekommendation i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov efter att ledningsnätet gått tomt i vissa delar av Hov och Västra Karup. Detta berodde i sin tur på ett tekniskt fel. Alla i området uppmanas koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning. Under onsdagseftermiddagen påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i samma område. Kokningsrekommendationen kvarstår tills NSVA har godkända provsvar på dricksvattnet.

Idag, torsdag den 12 juli, kommer NSVA eventuellt att spola dricksvattenledningar för att öka omsättningen i ledningsnätet.

– På detta vis kommer kloret snabbare ut till våra kunder som omfattas av kokningsrekommendationen. Eftersom det råder bevattningsförbud i Båstads kommun spolar vi med försiktighet och enbart där det är nödvändigt, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef Kundnära tjänster på NSVA.

Mer om klorering

Kloreringen är en säkerhetsåtgärd. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde (0,40 mg/l) och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l.

Läs mer om klorering av dricksvatten på Svenskt Vattens webbplats.

Mer information om kokningsrekommendationen och karta över området som berörs av kokningsrekommendationen.

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.