Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Preliminära provsvar på dricksvattnet i Helsingborg ser bra ut

Pressmeddelande   •   Aug 24, 2016 22:00 CEST

NSVA och Sydvatten har fått svaren från måndagens dricksvattenprovtagning. Alla prov tagna i Helsingborgs ledningsnät ser bra ut och är fria från bakterier. Svaren från proven som är tagna i ledningsnätet mot Höganäs kommun visar dock fortfarande en förekomst av bakterier.

– Resultaten på dricksvattenproverna tagna i Helsingborg var positiva, det har inte upptäckts några bakterier i dem. Provsvaren är dock preliminära eftersom de inte är validerade. De måste kontrolleras en gång till. Vi får svar på nästa provserie sent imorgon kväll, torsdag, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Kokningsrekommendationen kvarstår

Om morgondagens provsvar visar samma resultat som idag kan antingen området för kokningsrekommendation förändras, eller kokningsrekommendationen hävas för hela området. Besked om detta kan tidigast ske vid 22-tiden på torsdag kväll.

Felsökningen fortsätter

NSVA och Sydvatten fortsätter arbetet med att söka källan till de tarmbakterier som har upptäckts i dricksvattnet i delar av Helsingborg och Höganäs kommun. Utökade dricksvattenprovtagningar, spolningar, klorering av vattentornet och en kontroll över verksamheter som har både kommunalt och eget vatten är några av alla insatser.

Detta har hänt

På måndagseftermiddagen gick NSVA, Helsingborgs stad och Höganäs kommun ut med en kokningsrekommendation efter att tarmbakterier har upptäckts vid provtagning av dricksvattnet i delar av Helsingborg och Höganäs kommun. Kokningsrekommendationen innebär att berörda ska koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning fram tills vattenproverna är godkända. Här hittar du en informationssida med senaste nytt om kokningsrekommendationen.

Se NSVAs hemsida för mer information om kokningsrekommendationen, www.nsva.se

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.