Gå direkt till innehåll
RecoLab från ovan
RecoLab från ovan

Pressmeddelande -

Skitviktig invigning på RecoLab

Pressinbjudan: Skitviktig invigning av RecoLab

Torsdagen den 16 juni 2022, kl 10-12 med lunchmingel
RecoLab, Atlantgatan 8, 252 25 Helsingborg

Nu är det dags för den stora festliga invigningen av RecoLab. Det har varit full aktivitet på den världsunika anläggningen sedan den sattes i drift för ett drygt år sedan men efter covidrestriktioner kan vi först nu äntligen hälsa välkommen till invigningen. Med Johan Wester som moderator lotsas ett hundratal inbjudna gäster från vitt skilda branscher, allt från återvinningsaktörer och universitetsforskare till Rymdstyrelsen, genom programmet med efterföljande mingel. Vi ser fram emot spännande gränsöverskridande samtal och utbyte av idéer och erfarenheter där cirkulär ekonomi står i fokus.

Medverkande

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande
Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör
Ulf Thysell, vd Nordvästra Skånes Vatten & Avlopp

Christer Fuglesang, astronaut

Johan Wester, komiker och programledare, moderator

Amanda Haux, verksamhetsutvecklare RecoLab
Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör RecoLab
Amanda Widén, utvecklingsingenjör RecoLab
Ellen Edefell, utvecklingsingenjör RecoLab
Paul Lind, drifttekniker RecoLab

Varför skitviktigt?
Med RecoLab är Helsingborg först ut i världen med att se och hantera avloppsvattnet som en viktig resurs. Hit leds källsorterat avloppsvatten separerat i tre rör: toalettvatten, köks-, disk- och tvättvatten samt matavfall från Oceanhamnens fastigheter. Systemet kallas ”Tre rör ut”. Tack vare att flödena är sorterade kan RecoLab effektivt återvinna till viktiga resurser i rena
gödselprodukter (kväve och fosfor), rent vatten samt biogas. Ett intressant exempel är fosfor då det är klassat som en kritisk råvara
av EU. Ett fokus vi vill diskutera är avloppsvatten som källa till fosforutvinning. Här finns möjlighet att skapa urban cirkularitet och
minska behov av fossil fosfor. Verksamheten består av tre avdelningar en utvecklingsanläggning, en testbädd och en utställningshall.

Testbädd och utställning

RecoLab är en förkortning av det engelska uttrycket recovery lab och är placerat i anslutning till Öresundsverket, Helsingborgs avloppsreningsverk. RecoLab är ett initiativ taget av Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA), Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) och Helsingborgs stad. NSVA är huvudman för utvecklingsanläggningen. Testbädden och utställningshallen är en samverkan mellan NSVA, NSR, Öresundskraft och Helsingborgs stad.

Guidade besök

Under H22 City Expo är det möjligt för besökare att genom förbokning komma på en guidad tur eller besöka utställningshallen på Recolab.

Global Water Awards
RecoLab prisas internationellt. I maj kammade RecoLab hem årets Global Water Awards i kategorin för ”Wastewater Project of the Year”, ett pris som utses av globalt ledande aktörer i branschen. Här kan du läsa mer om priset.

Med en skitviktig invigning tar vi ett rejält avstamp inför framtiden med nya utvecklingsmöjligheter.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen.
Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo

Presskontakt

Amanda Haux

Amanda Haux

Verksamhetsutvecklare RecoLab 0767221583

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg