Gå direkt till innehåll
Torr period väntas – tänk på hur du använder dricksvattnet i Båstad kommun

Pressmeddelande -

Torr period väntas – tänk på hur du använder dricksvattnet i Båstad kommun

Enligt SMHI ser det ut att bli en torr period framöver. Under varma och torra daga ökar dricksvattenförbrukningen eftersom behovet av framförallt bevattning ökar. NSVA uppmanar därför boende i Båstad kommun att använda dricksvattnet klokt.

Båstad kommun får sitt dricksvatten från det egna grundvattnet. Grundvattennivåerna är lägre än normalt. Orsaken är förra årets extremt varma och torra sommar i kombination med att nederbörden under höst, vinter och vår inte varit tillräcklig. Dessutom fördubblas befolkningsmängden i Båstad kommun under sommaren. Båstad befinner sig därför i en särskilt utsatt position med risk för att drabbas av vattenbrist.

Efter midsommarhelgen gick dricksvattenförbrukningen upp med 84 procent i Torekov med omnejd i Båstad kommun. Efter NSVA:s uppmaning att spara på vattnet sjönk förbrukningen till normala nivåer igen. Enligt SMHI ser det nu ut som att vi får en torr period framför oss och erfarenhetsmässigt vet vi att bevattningen då ökar.

- Användningen av dricksvatten följer vädret. Det blir snabbt torrt i marken när det varmt ute. NSVA uppmanar invånarna i kommunen att tänka på hur de använder dricksvattnet. Om alla gör kloka val och inte slösar på vattnet i onödan kan vi undvika att behöva införa ett bevattningsförbud, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.

Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. För att inte använda onödigt stora mängder vatten är det bättre att vattna med vattenkanna än med vattenslang eller vattenspridare. Det är också viktigt att inte vattna mitt på dagen eftersom en stor del av vattnet då dunstar bort. Vattna istället tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då gör det mest nytta.

- Vi ser också gärna att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.

Fler tips på hur du kan spara vatten med enkla medel finns samlade på www.nsva.se/sparavatten

Ämnen

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Presskontakt

Jonas Håkansson

Jonas Håkansson

avdelningschef Dricksvatten Dricksvatten 010-490 97 56

Relaterade nyheter

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg