Pressmeddelande -
Välj biltvätten istället för att fultvätta på gatan
Många tror att man sparar pengar på att "fultvätta" bilen hemma på gatan eller garageuppfarten. Men det är istället närmiljön - marken där vi bor och våra barn leker, sjön och stranden där vi badar - som får betala priset. Den 22-23 april är det dags för Stora biltvättarhelgen. Åk till en biltvätt istället, du också!
I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är så kallade fultvättar. Fultvättar är biltvättarna som sker hemma på gatan eller parkeringen, där smutsvattnet med miljöfarliga tungmetaller och gifter rinner ner i dagvattenbrunnarna och rakt ut i närmsta vattendrag som bäckar, sjöar, åar och hav. I en fordonstvätt, däremot, separeras vattnet från olja och giftpartiklar som hanteras i separata reningsverk.
– Smutsen på bilarna innehåller oljerester och tungmetaller som zink, krom, nickel, bly och kadmium. Om dessa spolas rakt ut i naturen är det precis lika illa som om du tvättar bilen på närmsta badstrand eller i din favoritsjö. Att tvätta bilen på en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Pär Gustafsson, chef för avdelningen Avloppsrening på NSVA.
Det är lätt att tvätta rätt
Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter om du använder en gör det själv-tvätt. Passa på att tvätta när du gör andra ärenden.
Saknas tillgång till tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på en gräsyta. Då stannar mycket av föroreningarna i jorden medan vattnet filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.
Stora biltvättarhelgen 2017- Så använder jag min biltvättartid!
För att uppmärksamma svenska folket om vikten av att tvätta sin bil rätt arrangerar Svenskt Vatten för fjärde året i rad Stora biltvättarhelgen, i år är det den 22-23 april. Målet är att informera och inspirera bilägare att tvätta rätt för miljön. För mer information se www.biltvättarhelgen.se
I år uppmärksammar Svenskt vatten vad man kan göra i en biltvätt under tiden man tvättar rätt. De vet du, Bröderna Norberg och Lucas Simonsson är tre av sex Instagram-profiler som har åkt till biltvätten och därefter delat en kort film över hur de har använt sin biltvättartid istället för att fultvätta. Svenskt Vatten uppmanar alla andra att göra samma sak och hashtagga sin film eller bild med #biltvättartid.
Bor du i någon av NSVAs ägarkommuner Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp? Hashtagga även #nsva när du lägger upp din bild eller film med hashtaggen #biltvättartid så är du med i utloggningen av två biobiljetter. Vinsten delas ut av NSVA. Du kan tävla på Instagram, Facebook och Youtube. Tävlingen avslutas måndagen den 24 april klockan 10.00.
Om Svenskt Vatten
Svenskt Vatten är branschorganisationen för Sveriges kommunala vatten- och avloppsverksamhet. Samtliga 290 kommunala VA-huvudmän är medlemmar. Organisationen hjälper medlemmarna med tekniska, administrativa och ekonomiska frågor som rör vattentjänster. Svenskt Vatten verkar även för att allmänheten ska få en ökad insikt i sin egen roll i vattnets kretslopp och förstå vilken viktig roll vattentjänstföretagen spelar för en hållbar utveckling med friskt vatten, rena sjöar och hav.
Ämnen
Regioner
OM NSVA
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se
För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.