Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

​Varför är det fortsatt bevattningsförbud i Perstorps kommun?

Pressmeddelande   •   Jul 10, 2020 15:33 CEST

Sandbyte i en infiltrationsbädd, ett av flera reningssteg när råvatten blir till dricksvatten.

Troligen behöver bevattningsförbudet ligga kvar över sommaren i Perstorps kommun. NSVA uppmanar till fortsatt återhållsam förbrukning av det kommunala dricksvattnet.

- Vi har omfattande tekniska bekymmer på ett av vattenverken i Perstorps kommun och ligger nära max-kapaciteten trots att det är mulet och regnigt, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.

NSVA jobbar med åtgärder för att kunna ta bort bevattningsförbudet.

- Vi har en kortsiktig och en långsiktig plan. Den kortsiktiga planen genomförs just nu med ett antal åtgärder för att öka kapaciteten med nuvarande reningsteknik. På lång sikt behöver vi se över hela anläggningens kapacitet för att öka produktionen så att den möter kundernas behov.

De åtgärder som görs under sommaren kommer inte ge någon snabb effekt. Rent tekniskt kommer produktionsbekymmer bestå under stora delar av året.

- Ett av de tekniska bekymren är att kvaliteten på råvattnet har förändrats de senaste åren och reningsanläggningen inte är byggd för att behandla de halter av naturligt förekommande järn som finns i råvattnet. Vi gör allt vi kan för att öka produktionen av dricksvattnet, men det kommer att ta tid, säger Jonas Håkansson.

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.