Gå direkt till innehåll
NSVA och Båstads kommun uppmanar Bjäreborna att spara på vattnet

Pressmeddelande -

NSVA och Båstads kommun uppmanar Bjäreborna att spara på vattnet

De många varma och soliga dagarna i kombination med att det är mycket turister och fritidsboende på Bjärehalvön, har gjort att det förbrukas ovanligt mycket vatten. Så mycket vatten att det nu börjar bli vattenbrist. NSVA och Båstads kommun uppmanar därför Bjäreborna att spara på vattnet och respektera gällande bevattningsförbud, framförallt genom att inte vattna gräsmattor.

– Det är ofta låg vattennivå i Båstads kommun sommartid när förbrukningen är stor. När det dessutom är långa torrperioder blir vattenresurserna begränsade. Vi vädjar därför till våra kommuninvånare och besökare att respektera bevattningsförbudet och spara på vattnet, säger Per Selldén, tillförordnad kommunchef i Båstad.

Bevattningsförbud året om

På grund av kommunens begränsade vattentillgångar har hela Båstads kommun bevattningsförbud året om. Det innebär att man endast får vattna med handhållen slang och inte ha vattenspridare kopplade till det kommunala dricksvattennätet. Just nu bör man undvika all onödig användning av kommunalt vatten, som t ex trädgårdsvattning och påfyllning av pooler och plaskbassänger.

- Grundvattennivån är extremt låg vilket påverkar dricksvattenproduktionen. Vissa kunder kan märka av detta i form av dåligt tryck. En fortsatt hög vattenförbrukning kan innebära problem att trygga vattenförsörjningen samt skapa stora bekymmer för räddningstjänsten vid en brand, säger Jonas Håkansson, avdelningschef för Dricksvatten på NSVA.

Gul gräsmatta bättre än inget vatten

- Vi tror att många turister och fritidsboende vattnar sina gräsmattor för att de inte känner till bevattningsförbudet i Båstads kommun, men hoppas nu nå även dem. En gul gräsmatta är bättre än att bli utan vatten, avslutar Jonas Håkansson.

Mer information

Per Selldén, tf kommunchef Båstad kommun, tel 0431-77 000
Joacim Nilsson, brandinspektör, Räddningstjänsten, tel 0431-77 120
Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten NSVA, tel 010-490 97 56

- - -

Tips vid trädgårdsvattning

- vattna på morgonen eller kvällen, istället för mitt på dagen när det är som varmast
- när det regnar; spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning
- täckodling hjälper till att minska markens vattenavdunstning

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

 

 

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg