Nyhet -
Finns Sveriges godaste kranvatten inom NSVA?
Under hösten pågår Kranvattentävlingen, arrangerad av branschorganisationen Svenskt Vatten, där en kunnig jury smakar och bedömer kranvatten från hela landet och utser Sveriges godaste kranvatten. Vinnaren koras vid en riksfinal i Riksdagshuset senare i höst. Den 1 oktober tävlar NSVA med vatten från Båstads kommun, Helsingborgs stad och Åstorps kommun i regionfinalen i Malmö.
- Kranvattnet har hög kvalitet överallt, men i de här tre kommunerna har vattnet en egen karaktär som vi hoppas ska falla juryn i smaken, säger Lars Ödemark, specialist på dricksvattenkvalitet på NSVA.
I Båstads och Åstorps kommun har man grundvatten från egna vattenverk. Övriga kommuner inom NSVA har vatten från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland, liksom ett stort antal andra kommuner i Skåne. I Helsingborg filtreras och magasineras vattnet från Sydvatten på Örbyfältet och pumpas upp som ett konstgjort grundvatten, vilket ger ett hårdare vatten och därmed en något annorlunda karaktär.
Årets upplaga av Kranvattentävlingen äger rum på skolor runt om i landet. De nio skolor som har bjudits in att stå värd för tävlingen har alla ett aktivt miljöarbete (där vatten är en del) och lägger stor vikt på den mat och dryck som serveras. En elev från varje skola kommer att ingå i juryn som i övrigt består av erfarna sommelierer. Regionfinalen i Malmö äger rum på Djupadalsskolan.
Falu kommun är regerande mästare från kranvattentävlingen 2010. 2005 vann Lilla Edets kommun den åtråvärda titeltn och 1997 Härryda kommun.
– Jag tycker absolut att man kan tävla i kranvatten. Precis som man kan tävla i andra drycker. Vattnet har olika karaktär överallt. Vad som smakar bäst är förstås ingen absolut sanning, utan upp till den enskilde individen. Oftast tycker man bäst om det vatten man är van vid, alltså det vattnet man har hemma. I den här tävlingen består juryn av några av landets ledande vinexperter men också av skolelever, fortsätter Lars Ödemark.
- Själv tycker jag att vattnet smakar bäst när det är lite hårdare och mineralrikt, avslutar Lars Ödemark