Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Vattnet inom NSVA under gränsvärdet för fluor

    Vattnet inom NSVA under gränsvärdet för fluor

    Fluorhalten i allt dricksvatten inom NSVA är under Livsmedelsverkets gränsvärde på 1,5 mg per liter. Generellt är fluorhalten i ytvatten lägre än i grundvatten. Eftersom merparten av vattnet inom NSVA är ytvatten är fluorhalten på de flesta platser därför långt under gränsvärdet.

  • Risk för översvämning vid kraftiga sommarregn - råd från NSVA

    Risk för översvämning vid kraftiga sommarregn - råd från NSVA

    Vid kraftigt regn och stora nederbördsmängder blir avloppsledningssystemen hårt ansträngda. Detta kan innebära risk för översvämningar i exempelvis dagvattensystem och källare. Ta del av NSVAs råd kring hur du förebygger källaröversvämning och vad du gör om du drabbas.

  • Helsingborg har ett väl fungerande VA-system

    Helsingborg har ett väl fungerande VA-system

    I media har man kunnat läsa om badvarningar på Fria bad och Vikingstrand i Helsingborg till följd av förhöjda bakteriehalter i badvattnet. En möjlig källa till bakteriehalterna kan vara bräddning av spillvatten. En annan kan vara dagvatten. Det finns också mycket annat, både på land och till sjöss, som kan påverka badkvaliteten negativt.

  • Nya gasfacklor på Öresundsverket, Ekebro reningsverk och Nyvångsverket

    Nya gasfacklor på Öresundsverket, Ekebro reningsverk och Nyvångsverket

    Många har sett gasfacklan på Öresundsverket, reningsverket i Helsingborg, och undrat vad det är som brinner. Nu kommer det inte att synas någon flamma längre. De gamla facklorna på Öresundsverket, Ekebro reningsverk i Bjuv och Nyvångsverket i Åstorp byts ut mot nya fackor med flamlös brännkammare. Moderniseringen innebär bland annat ökad säkerhet.

  • Fultvättar du bilen på gatan - då är du en riktig miljöbov

    Fultvättar du bilen på gatan - då är du en riktig miljöbov

    Många tror att man sparar pengar på att "fultvätta" bilen hemma på gatan. Men det är istället närmiljön - marken där vi bor och våra barn leker, sjön och stranden där vi badar - som får betala priset. Smutsen från våra bilar innehåller oljerester och tungmetaller som rinner rakt ut i naturen vid fultvätt. Genom att istället tvätta bilen på en fordonstvätt kan man göra en stor insats för miljön.

  • IWA-seminarium i Helsingborg om framtidens avloppssystem

    IWA-seminarium i Helsingborg om framtidens avloppssystem

    Den 22 april bjuder IWA Sverige (International Water Association) in till ett seminarium på Dunkers kulturhus i Helsingborg om källsorterande avloppssystem. Medarrangörer till seminariet är NSVA och Sweden Water Research.

  • Tänk på våra badsjöar - använd färg utan kadmium

    Tänk på våra badsjöar - använd färg utan kadmium

    2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till toalett – i Sverige har vi både toaletter och rent vatten men vi tar inte hand om vårt avloppssystem. Varje år hamnar 7 000 ton skräp och omfattande mängder kemikalier i våra avlopp, bland annat 220 kg kadmium - vilket enligt branschorganisationen Svenskt Vatten är tillräckligt mycket för att förstöra hela Hjälmaren.

  • Matfett i avloppet allt större problem

    Reningsverken inom NSVA tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har det blivit ett allt större problem med fett som spolas ner i avloppet, inte minst från hushållen. Fettet orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Det lockar även till sig råttor till avloppsledningarna.

  • Dammsugning innan våttorkning minskar mängden farliga ämnen i vattnet

    Vid städning är det viktigt att dammsuga innan man våttorkar. Damm drar till sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial och annat som finns i våra hem. Genom att dammsuga först minskar man på ett enkelt sätt mängden farliga ämnen som följer med smutsvattnet. Det är bättre att samla dammet i dammsugarpåsen, som sedan slängs i restavfallet, än att det hamnar i avloppet.

Visa mer