Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Finns Sveriges godaste kranvatten i nordvästra Skåne?

Pressmeddelande   •   Okt 18, 2010 00:00 CEST

Ledande vinprovare och matskribenter ska utse landets mest välsmakande vatten i tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”, arrangerad av branschorganisationen Svenskt Vatten. NSVA deltar i delfinalen i Malmö den 19 oktober med kranvatten från Båstad, Helsingborg och Åstorp.

- Det svenska kranvattnet håller genomgående en mycket hög klass. Vattnet som strömmar i våra ledningar är inte bara av tekniskt hög kvalitet – det smakar gott också. I ett land som Sverige, där kranvattnet är rent och friskt finns ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett 500 till 1 000 gånger högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna innebär dessutom kostnader för miljön, säger Lars Thunberg, miljönämndens ordförande i Helsingborg.

I årets upplaga av "Sveriges godaste kranvatten" deltar NSVA med vatten från Båstad, Helsingborg och Åstorp. Båstad och Åstorp har egen vattenproduktion medan Helsingborg har vatten från Sydvatten.

- Vattnet i Helsingborg har dock en egen karaktär eftersom vattnet från Sydvatten filtreras genom Örbyfältet, berättar Lars Ödemark, som är specialist inom dricksvattenkvalitet på NSVA. Personligen tycker jag att alla tre kommunerna har mycket välsmakande vatten och jag hoppas naturligtvis att de även ska falla juryn i smaken!

Vattenproverna till tävlingen tas på morgonen den 19 oktober i respektive kommun. Media är välkommen att närvara vid provtagningen!

 Båstad, Åslidens vård- och omsorgsboende i Östra Karup kl 7.15

 Helsingborg, Rådhuset kl 8.00. Miljönämndens ordförande Lars Thunberg närvarar.

 Åstorp, Stationen kl 07.15. Bengt-Olle Andersson, teknisk chef i Åstorp närvarar.


Om tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”

Svenskt Vattens turné för att finna landets godaste kranvatten har pågått under hela hösten. Några av våra främsta vinprovare smakar sig fram till det absolut godaste vattnet med slutfinal på Operakällaren i Stockholm den 17 november. Turnén går genom tio orter och är förlagd hos krögare med närodlat på agendan. Deltävlingen den 19 oktober är på restaurang Salt & Brygga i Malmö och har 14 anmälda deltagare. Två av dessa går vidare till slutfinalen. Mer information finns på www.svensktvatten.se


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se