Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Nordvästra Skånes godaste kranvatten finns i Höganäs

Pressmeddelande   •   Okt 19, 2010 16:00 CEST

NSVA deltog idag i tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten” med vatten från Båstad, Helsingborg och Åstorp. Tyvärr kvalificerade inte NSVAs vatten sig vidare i tävlingen.

Efter en timmes noggrant smakande på vatten från 14 sydsvenska kommuner utsågs Höganäs och Kristianstad till vinnare som därmed går vidare till riksfinalen i Stockholm. Juryn gav även två hedersomnämnande till vattnet från till Hylte och Trelleborg.

- Det var tråkigt att inte vattnet från NSVAs kommuner föll juryn i smaken, men vi gläds över att Höganäs går vidare till riksfinalen. Höganäs får nämligen sitt dricksvatten från Örbyverket så rent tekniskt är det samma vatten som i Helsingborg, säger Lars Ödemark, som är specialist inom dricksvattenkvalitet på NSVA.

- Syftet med tävlingen är att visa att det svenska kranvattnet håller en mycket hög klass. Vattnet som strömmar i våra ledningar är inte bara av tekniskt hög kvalitet – det smakar gott också. I ett land som Sverige, där kranvattnet är rent och friskt finns ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett 500 till 1 000 gånger högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna innebär dessutom kostnader för miljön, säger Lars Thunberg, miljönämndens ordförande i Helsingborg som även närvarande vid provtagningen av vattenprovet i Helsingborg inför tävlingen.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Juryn vid dagens deltävling på restaurang Salt & Brygga i Malmö bestod av Jan Holmström och Gunilla Hultgren Karell, båda välrenommerade vinskribenter, Björn Stenbeck, krögare på Salt & Brygga, samt Solveig Sommarström, bl a lärare på Restaurangskolans sommalierutbildning.


Om tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”

Svenskt Vattens turné för att finna landets godaste kranvatten har pågått under hela hösten. Några av våra främsta vinprovare smakar sig fram till det absolut godaste vattnet med slutfinal på Operakällaren i Stockholm den 17 november. Turnén går genom tio orter och är förlagd hos krögare med närodlat på agendan. Deltävlingen den 19 oktober ägde rum på restaurang Salt & Brygga i Malmö och hade 14 deltagare. Mer information finns på www.svensktvatten.se


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildats ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se