Följ NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

​Fortsatt kapacitetsbrist på kommunalt dricksvatten i Perstorps kommun

Pressmeddelande   •   Aug 28, 2020 11:00 CEST

Trots att sommaren lider mot sitt slut är det fortfarande kapacitetsbrist i vattenverken i Perstorps kommun. Vattenverken har helt enkelt för låg kapacitet för att möta efterfrågan från invånare och näringsliv.

Trots att sommaren lider mot sitt slut är det fortfarande kapacitetsbrist i vattenverken i Perstorps kommun. Vattenverken har helt enkelt för låg kapacitet för att möta efterfrågan från invånare och näringsliv.

Hur har det kunnat bli så här?

- Vikande råvattenkvalitet med en kraftigt ökad järnhalt i några brunnar gör att kapaciteten minskat då inte rening på vattenverken är byggd för den förändrade vattenkvaliteten, säger Jonas Håkansson, chef Dricksvatten på NSVA.

Under våren och sommaren har NSVA arbetat utifrån en åtgärdsplan.

- Vi har en kortsiktig och en långsiktig plan för att kunna öka kapaciteten. I den kortsiktiga planen har åtgärderna genomförts under sommaren för att öka kapaciteten med nuvarande reningsteknik. Men ökar vi produktionen ökar järnhalten i motsvarande mängd. Här gäller det att vara aktiv i styrningen så att vi inte överskrider järnhalten som reningen klarar av. Vi trimmar och justerar anläggningen dagligen för att just för stunden nå maximal produktion. Parallellt med detta jobbar vi med de långsiktiga planerna för att få till en vattenrening som klara både kvantiteten och kvalitén, säger Jonas Håkansson.

På grund av produktionskapaciteten behöver alla i kommunen fortsätta att vara återhållsamma med förbrukningen av dricksvatten. 

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.