Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Normal drift på NSVA efter kokningsrekommendationen

Arbetet med att söka källan till de otjänliga provresultat som orsakade kokningsrekommendationen i Helsingborg och Höganäs är avslutat. NSVA har återgått till normal drift igen.

Mellan den 22-25 augusti utfärdade NSVA, Helsingborgs stad och Höganäs kommun en kokningsrekommendation på grund av otjänliga provresultat på dricksvattnet. Efter att kokningsrekommendationen upphävdes har NSVA fortsatt att fullfölja den utökade kontroll och felsökning som påbörjades under kokningsrekommendationen.

Samtliga spolningar och felkontroller är avslutade och verksamheten har nu återgått till normal drift igen.

– Kokningsrekommendationen upphävdes enligt gällande rutin efter två helt rena provomgångar. Vi har tagit över 200 prov de senaste veckorna och nästan alla har varit helt rena. Vi har inte upptäckt någon felkoppling eller liknande under alla våra kontrollbesök. Vi har spolat och klorerat vattentornet och kontrollerat anordningarna på ledningsnätet, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten.

NSVAs arbetshypotes i tre punkter

Exakt vad det var som orsakade de otjänliga proven är fortfarande oklart, men baserat på all fakta i dagsläget finns det inget som talar direkt emot NSVAs arbetshypotes. Den består av följande tre punkter:

  • De två otjänliga proverna med enterokocker togs vid en och samma plats i Berga. Efter dessa har provresultaten från denna plats varit helt rena. Detta tyder på att det antingen funnits ett lokalt fel i systemet vid provpunkten eller i själva ledningen, alternativt att någon förorening passerat och endast synts i provtagningen här utan att fastna i provpunkterna direkt nedströms eller uppströms.
  • En förorening har tillfälligt kommit in i systemet och försvunnit kort därpå. Den mest logiska orsaken här skulle vara att det kommit in bakterier i vattentornet. Enligt en inspektion av vattentornet, som gjordes efter kokningsrekommendationen,finns det brister som ska åtgärdas för att helt eliminera tornet som en potentiell felkälla framöver. NSVA fortsätter också att klorera vattnet från vattentornet.
  • Det har skett och sker många bygg- och grävarbeten i Maria Park. Under kokningsrekommendationen undersökte NSVA en helt ny ledning i Maria Park där vattnet stått stilla i tre månader. Den spolades och driftsattes.

– Det är hög omsättning i våra dricksvattensystem och tillfälliga föroreningar försvinner ganska snabbt. Därför är det i många fall svårt att hitta den exakta källan till vad som orsakar tillfälliga otjänliga vattenprov, säger Jonas Håkansson.

Tack för visad förståelse

Jonas Håkansson vill återigen rikta ett stort tack till alla som behövde koka vattnet under de fyra dagarna i augusti.

– En kokningsrekommendation påverkar många, alltifrån privatpersoner och arbetsgivare till verksamheter och föreningar. Därför var det så härligt att majoriteten av alla som vi på NSVA hade kontakt med visade stor förståelse för vårt beslut och vårt arbete för att leverera drickbart vatten, säger han.

Ämnen

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp
Box 2022
250 02 Helsingborg