Gå direkt till innehåll
NSVA lanserar ett pedagogiskt onlinespel i samband med Världstoalettdagen 2016.
NSVA lanserar ett pedagogiskt onlinespel i samband med Världstoalettdagen 2016.

Pressmeddelande -

NSVA lanserar onlinespel och delar ut gratis kondomer för att få stopp på fulspolningen

Varje år hamnar 7 000 ton skräp i Sveriges avlopp. Detta trots att det bara är kiss, bajs och toapapper som ska spolas ner i toan. NSVA vill bidra till att öka kunskapen kring god toavettikett och lanserar därför ett pedagogiskt onlinespel. Gymnasieskolor i NSVAs ägarkommuner erbjuds även gratis kondomer med budskapet om att de ska slängas i soppåsen efter användning.

På lördag den 19 november är det Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar tillgång till toalett. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Enligt en undersökning som branschorganisationen Svenskt vatten och Sifo gjorde förra året tycker nio av tio svenskar att det är oacceptabelt med skräp i toan. Trots detta spolar vi sammanlagt ned 7 000 ton skräp i våra avlopp varje år. Fulspolningen påverkar vår miljö negativt.

– Många tror att det man spolar ner i avloppet "försvinner", men det gör det inte. Är det stora föremål så fastnar sakerna i pumpstationerna eller någon annanstans i vårt ledningsnät och kan orsaka avloppsutsläpp. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp och måste åka ut och ta bort det som orsakat stoppet. Det kan vara alltifrån trasor, tvättlappar och dambindor till hårbollar, kondomer och pappershanddukar, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning Avloppsrening på NSVA.

Mindre föremål fastnar i gallerstationerna på reningsverken. Förutom att orsaka stopp kan skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

– Snus, som innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, är ett typiskt sådant skräp. Kadmium bryts inte ner i naturen, säger Pär Gustafsson.

Onlinespel och kondomer i ny kampanj

I undersökningen som Svenskt vatten och Sifo gjorde uppger 58 procent av de tillfrågade i åldrarna 15-29 att det "inte alls är okej" att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 procent av de som svarade i åldern 65+. Därför har NSVA valt att rikta årets kampanj till våra ungdomar. Idag, onsdagen den 16 november, lanserar NSVA det pedagogiska onlinespelet Toavettikett som nås via vår webb, www.nsva.se/stopp.

– Spelet går ut på att slänga skräp på rätt plats och att få oss alla att förstå att det enbart är kiss, bajs och toapapper som hör hemma i toastolen. Som spelare får du agera toastol, papperskorg, apotek och återvinningsstation och "äta upp" rätt skräp. Äter du medicin som toastol kommer det upp en varningstext som beskriver varför det är fel att slänga medicin i toan och att det ska till apoteket istället. Våra reningsverk kan inte rena mediciner, de går rakt ut i naturen. Vi hoppas att Toavettikett kommer att användas som utbildningsmaterial i skolor, säger Pär Gustafsson.

NSVA har även erbjudit gymnasieskolorna i bolagets ägarkommuner (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp) gratis NSVA-kondomer att dela ut till sina elever. Kondomförpackningarna har ett tydligt budskap. När kondomer är använda ska de slängas i soppåsen och inte i toastolen för då blir det stopp.

Vad händer med skräpet som kommer till avloppsreningsverken?

Från NSVAs två största avloppsreningsverk Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona fraktas sammanlagt drygt 300 ton fulspolat skräp i containrar varje år. Från Öresundsverket går det en container i veckan, från Lundåkraverket en container i månaden. Den sammanlagda kostnaden bara för att transportera bort skräpet landar på 216 000 kronor per år.

– Då har vi varken räknat med personalkostnad eller kostnaden för den onödiga transporten mellan avloppsreningsverken och återvinningsstationerna. Den bästa hyllningen du kan ge din toalett på Världstoalettdagen är att köpa en papperskorg till badrummet och använda den istället för att slänga skräp i toan, säger Pär Gustafsson.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Pär Gustafsson

Pär Gustafsson

Avdelningschef Produktion 010-490 97 87

Relaterat innehåll

På uppdrag i underjorden

På uppdrag i underjorden

Något är inte som det ska med en pumpstation ute i Fleninge. Avloppsteknikern Jerry Stjernström har ett rött blink på skärmen på sin iPad. Dags för utryckning. Ett uppdrag i samhällets tjänst. Som rätt många skulle rynka på näsan åt.

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Box 2022
250 02 Helsingborg