Gå direkt till innehåll
Spolar du också ner dina ”små” problem?

Pressmeddelande -

Spolar du också ner dina ”små” problem?

Kiss, bajs och toapapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toan är oacceptabelt. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Vatten tagit fram i samband med Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.

19 november är det Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar tillgång till toalett.

I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Detta innebär att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

En ny SIFO-undersökning* visar att majoriteten av de som slänger skräp i toan gör det för att de inte orkar göra rätt eller för att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand. Det nedspolade skräpet uppgår årligen till 7 000 ton, enligt Svenskt Vattens statistik. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops**. Men det är lätt att göra rätt, ställ en papperskorg i badrummet och släng skräpet där istället.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. I Sverige är vi jättebra på att sortera och återvinna våra hushållssopor. Det är hög tid att vi får lika bra toavett och slutar spolar ner skräp i toan, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

Mer statistik

• 29 % uppger att de spolar ner andra saker än kiss, bajs och toapapper i toan.

• 60 % av dem som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.

• 58 % i åldrarna 15-29 uppger att det "inte alls är ok" att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 % av respondenterna i åldern 65+.

__________________________________

* SIFO-undersökning, telefonbuss vecka 41
** Källa: Svenskt Vatten, exempel på kemikalier som spolas ner är städprodukter och sminkbortagningsmedel.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.

Kontakter

Pär Gustafsson

Pär Gustafsson

Avdelningschef Produktion 010-490 97 87

Relaterat innehåll

På uppdrag i underjorden

På uppdrag i underjorden

Något är inte som det ska med en pumpstation ute i Fleninge. Avloppsteknikern Jerry Stjernström har ett rött blink på skärmen på sin iPad. Dags för utryckning. Ett uppdrag i samhällets tjänst. Som rätt många skulle rynka på näsan åt.

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Box 2022
250 02 Helsingborg