Pressmeddelande -
Våren är här - välj biltvätten när du ska tvätta bilen
Nu är det vår igen och i det fina vädret passar många på att tvätta sina bilar. Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår närmiljö. Vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna som leds direkt ut i närliggande vattendrag.
Svenskarna tvättar bilen över 30 miljoner gånger per år. 20 miljoner av biltvättarna sker direkt på gatan. En vanlig myt är att det är lugnt att tvätta bilen på gatan om man använder miljömärkta bilvårdsprodukter, men det är inte sant. Smutsen från våra bilar innehåller olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester som leds ut i närliggande bäck, å, sjö eller hav. Dagvattensystemet är inte utformat för att rena förorenat vatten. Det är till för att leda bort nederbörd så att det inte ska bli översvämningar. Därför renas det inte på reningsverk.
- Det smutsiga vattnet från biltvättar innehåller ämnen som är skadliga för både oss och miljön. Dessa ämnen hamnar i vatten som vi ska göra dricksvatten av, på marker där våra barn leker eller i badvattnet där vi badar, säger Pär Gustafsson, chef för avdelningen Avloppsrening på NSVA.
En annan vanlig myt om biltvättar på gatan är att det inte är värre än att det regnar på bilen.
- Det stämmer inte. Regnvattnet löser inte upp olje- och asfaltsrester eller andra svårlösta föroreningar som har fastnat på bilen, säger Pär Gustafsson, chef för avdelningen Avloppsrening på NSVA
Välj biltvätten istället, då bidrar du till en bättre miljö
De flesta moderna biltvättar har godkänd reningsutrustning. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som med en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter om du använder en gör det själv-hall.
Ämnen
Kategorier
Regioner
OM NSVA
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.se
För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo.