Gå direkt till innehåll
Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.
Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Pressmeddelande -

NSVA inför bevattningsförbud i Båstads kommun

NSVA inför bevattningsförbud i Båstads kommun med omedelbar verkan. Orsaken är att kapaciteten i vattenverken är lägre än förbrukningen. Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Vattenförbrukningen har legat på en hög nivå en längre tid och tidigare uppmaningar att spara på vattnet har inte hörsammats. Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.

– Vi hoppas att även fastighetsägare och företagare med eget vatten är sparsamma eftersom allt hänger ihop, det är samma grundvatten vi använder. I denna situation räknas varje droppe så spar på vattnet, säger Jonas Håkansson.

Om du bryter mot bevattningsförbudet

Om du som kund bryter mot bevattningsförbudet kan NSVA stänga vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster.

– Att stå utan vatten är ett läge vi behöver undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner, säger Jonas Håkansson.

Spara vatten-tips finns samlade på www.nsva.se/sparavatten.

Vid frågor kring bevattningsförbudet, kontakta NSVAs kundservice via mejl kundservice@nsva.se eller telefon 010-490 97 00. Läs mer på: nsva.se/bevattningsforbud

Uppdateringar sker på www.nsva.se/driftinfo

Om vattnet tar slut

  • Tomma vattenledningar innebär att du inte kan spola i toaletten eller duscha och måste hämta dricksvatten i en nödvat­tentank. I normalfall använder en person 140 liter vatten per person och dygn. Med nödvattentank blir det ransonering av dricksvatten med cirka 3-5 liter vatten per person enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
  • När vattnet tar slut är nästa steg att köra dricksvatten med tankbilar vilket kommer att bli komplicerat och oerhört dyrt för dig som ingår i VA-kollektivet. Har du en fastighet med anslutet vatten och avlopp i berörd kommun ingår du i VA-kollektivet.
  • Tomma vattenledningar skapar problem för räddnings­tjänsten. Om en brand skulle uppstå finns inget vatten till släckningsarbetet.
  • Efter att det har varit tomt i ledningen och vattnet kommer tillbaka införs kokningsrekommendation av dricksvattnet vilket innebär att allt vatten till mat och dryck måste kokas innan det används. Enligt Livsmedelsverkets regler måste det finnas godkän­da vattenprover innan vattnet får användas som vanligt. Detta tar minst tre dagar.

Ämnen

Regioner


OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen.
Läs mer om oss på www.nsva.se

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo

Kontakter

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson

Presskontakt Chef Kundnära tjänster 010-495 87 89
Anna Troedsson

Anna Troedsson

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 32
Maria Wallentin

Maria Wallentin

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-495 87 43
Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Ebba Eberhard (f.d. Bergholm Cohen)

Presskontakt Kommunikatör Intern och extern kommunikation, pressfrågor, sociala medier. 010-490 97 49

Relaterat innehåll

Ny värmebölja är i sikte med risk för kritiskt läge. Det är små personliga insatser som avgör när många bidrar, men spar på vattnet, varenda droppe räknas.

Vattenförbrukningen följer vädret och ny värmebölja i sikte, risk för kritiskt läge

Det syns tydligt i övervakningssystemen för vattenproduktionen hur den följer vädret. Uppmaningar från NSVA att göra vattensmarta val verkar ha spelat mindre roll denna gång i kommunerna Båstad och Åstorp. Det är den slutsats NSVA drar utifrån den senaste tidens statistik. Ny värmebölja är i sikte med risk för kritiskt läge.

NSVA häver bevattningsförbudet i Båstads kommun, dock gäller det att fortsatt vara sparsam med dricksvatten  eftersom det är begränsade grundvattenresurser i området som kan användas för att producera dricksvatten.

NSVA häver bevattningsförbudet i Båstads kommun

NSVA häver bevattningsförbudet som infördes den 18 juni i Båstads kommun. Den senaste tiden har förbrukningen stabiliserat sig. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit, och som fortsätter att bidra med att hushålla med dricksvattnet. Varje liten besparing spelar roll eftersom det är begränsade grundvattenresurser i området som kan användas för att producera dricksvatten.

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Box 2022
250 02 Helsingborg