Pressmeddelande -
Vattenförbrukningen i fortsatt allvarligt läge i kommunerna Båstad och Åstorp
När det verkligen behövdes sparade invånarna i kommunerna Båstad och Åstorp på dricksvattnet efter uppmaningen från NSVA i måndags och fram till onsdag. Igår torsdag gick förbrukningen upp igen till allvarliga nivåer i båda kommunerna. Bevattningsförbud rycker allt närmre.
I måndags (7 juni) gick NSVA ut med uppmaning till kommunerna Båstad och Åstorp att spara på dricksvattnet eftersom förbrukningen hade skenat iväg under den varma helgen. Efter uppmaningen sjönk förbrukningen tillräckligt mycket för att komma ur kritiskt läge.
- Vi hade genomgång av förbrukningen i går, torsdag eftermiddag, och allt såg bra ut, men idag på fredagsmorgonen när vi fick siffrorna för torsdagens förbrukning är de uppe i allvarliga nivåer igen i båda kommunerna. Fortsätt att spara vatten och göra vattensmarta val så kan vi undvika bevattningsförbud, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.
Förbrukningsbeteendet i de båda kommunerna skiljer sig åt.
- Enligt övervakningssystemet för dricksvattenproduktionen syns det tydligt att efter klockan 17:00 stiger förbrukningen rejält i Åstorps kommun, långt över normal hushållskonsumtion. Vad dricksvattnet används till kan vi bara spekulera om men alla behöver aktivt jobba med att sänka sin förbrukning, säger Jonas Håkansson.
I Båstads kommun är ökningen efter klockan 17:00 inte lika tydlig.
- Vi har sett en sänkning i delar av kommunen och det tackar vi för. Men i Hemmeslöv och i centrala Båstad behöver man bättra sig betydligt. Här är det närmst förestående att införa ett bevattningsförbud om vattenförbrukningen fortsätter på samma höga nivå, säger Jonas Håkansson.
Smarta val för fortsatt bekväm livsstil
Med små medel kan du bidra till att spara vatten och ändå fortsätta att leva ett bekvämt liv med vatten i kranen. Sommar betyder bevattning, speciellt av gräsmatta, samt poolfyllning. Dessa är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning under sommaren. Om du följer våra råd kring detta räcker dricksvattnet.
Även läckande ledningar, droppande kranar och rinnande toaletter förbrukar mycket vatten sett till ett helt år. Ett så litet hål som en sytråd (0,3 mm) läcker 40 000 liter på ett år. Det motsvarar 200 badkar fulla med vatten. Ett hål stort som en grov synål (0,9 mm), exempelvis en rinnande toalett, läcker 300 000 liter per år. Det motsvarar 1 500 badkar fulla med vatten.
- Att laga läckor är viktigt för att minska dricksvattenförbrukningen. Även små insatser gör stor skillnad när vi alla bidrar. Spara på vattnet. Varenda droppe räknas, säger Jonas Håkansson.
Fyll poolen under natten
Fyll poolen sakta och under natten, stäm gärna av med grannen så ni fyller vid olika tidpunkter. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.
Få en fin trädgård och spara vatten
- Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen – undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast och det mesta vattnet avdunstar utan att göra nytta.
- Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
- Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning
- Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
- Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre i september och framåt.
Så sparar du vatten i vardagen
- Duscha i stället för att bada.
- Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
- Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
- Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
- Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
- Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll i stället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
- Kör inte disk- eller tvättmaskin förrän de är fulla.
- Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
- Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.
- Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och på natten. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
- Tvätta bilen på en biltvätt.
Läs mer på nsva.se/sparavatten om varför vi behöver spara vatten, om vattensmarta tips, vanliga frågor och svar kring att spara vatten, samt affischer och planscher med enkla tips som du kan skriva ut och sätta upp hemma, på arbetsplatsen eller i föreningslokalen.
Ämnen
Regioner
OM NSVA
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen.
Läs mer om oss på www.nsva.se
För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfo