Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Många översvämningar efter kraftiga regn i nordvästra Skåne

    Många översvämningar efter kraftiga regn i nordvästra Skåne

    Kraftiga regn orsakade problem med översvämningar på flera platser i Bjuvs kommun, Helsingborgs stad och Åstorps kommun under söndagen. Minst ett 40-tal villor och många vägar har svämmats över. På måndagen hade vattnet runnit undan.

  • NSVA har funnit rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet i Båstads kommun, främst gäller det Torekov-området. Samtliga provresultat ligger långt under Livsmedelsverkets hälsomässigt högst acceptabla halter.

    Rester av bekämpningsmedel i dricksvatten på Bjäre

    Det finns rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet i Båstads kommun. Högst halter har hittats i vattentäkter i Torekov. Alla provresultat ligger långt under Livsmedelsverkets hälsomässigt högst acceptabla halter, vilket innebär att vattnet kan användas till mat och dryck precis som vanligt. NSVA har vidtagit och kommer att vidta flera åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

  • NSVA installerar ventil på dricksvattenledning till Teckomatorp

    NSVA installerar ventil på dricksvattenledning till Teckomatorp

    Onsdag den 21 juni ska NSVA koppla in en ny ventil på befintlig dricksvattenledning till Teckomatorp. Under en veckas tid därefter finns det risk för varierat vattentryck och missfärgat vatten i byn. Detta är ofarligt. NSVA uppmanar berörda att spola kallvatten i alla kranar tills den eventuella missfärgningen försvinner.

  • Boserupsbäcken, Bjuvs tätort. Foto: Timo Julko

    Datorsimuleringar visar hur störtregn kan hanteras i Bjuv framöver

    ​Det är ett år sedan skyfall, så kallat 66-års regn, drabbade Bjuvs tätort. Under året som gått har omfattande undersökningar gjorts av spill- och dagvattenledningarna i de drabbade områdena. Nu finns det förslag på åtgärder från NSVA som presenterats för Bjuvs politiker och tjänstemän i början av juni.

  • Grundvattennivåerna är låga och vi måste använda vårt viktigaste livsmedel smartare. Spara på vattnet så räcker det till alla.

    NSVA uppmanar alla att spara på vattnet

    På grund av för lite regn och snö de senaste åren är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. För tillfället råder ingen akut vattenbrist i NSVAs ägarkommuner, men vi måste tänka framåt och börja spara på vattnet redan nu för att undvika problem i framtiden. För att öka kunskapen om vikten av att spara på vattnet genomför NSVA därför en informationskampanj under sommaren.

  • En blytung anledning att åka till en riktig biltvätt är att våra vattendrag blir förgiftade om du tvättar bilen hemma på gatan. Smutsvattnet innehåller miljöfarliga tungmetaller och oljerester som rinner ut i närmsta sjö eller hav utan att renas.

    Välj biltvätten istället för att fultvätta på gatan

    Många tror att man sparar pengar på att "fultvätta" bilen hemma på gatan eller garageuppfarten. Men det är istället närmiljön - marken där vi bor och våra barn leker, sjön och stranden där vi badar - som får betala priset. Den 22-23 april är det dags för Stora biltvättarhelgen. Åk till en biltvätt istället, du också!

  • För att säkra den framtida vattendistributionen kommer ytterligare ett vattentorn att byggas i Helsingborg. Det nya vattentornet placeras intill Österleden i höjd med Filbornavägen.

    Helsingborgs nya vattentorn hållbarhetscertifieras enligt CEEQUAL

    NSVA och NCC bygger det nya vattentornet i Helsingborg i ett samverkansprojekt. För att säkerställa att vattentornet både byggs på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt och socialt och miljömässigt hållbart kommer projektet att CEEQUAL-certifieras.

  • NSVA tar över beslut om bevattningsförbud i Båstads kommun

    Bevattningsförbudet i Båstads kommun ska bara användas när det verkligen behövs, inte året runt som tidigare. Det är NSVA som beslutar om när förbudet ska gälla. Målet med förändringarna är att bevattningsförbudet ska tas mer på allvar. Just nu råder bevattningsförbud i Båstad.

  • Ny VA-taxa i Landskrona stad

    Ny VA-taxa i Landskrona stad

    Landskrona stad har höjt VA-taxan med nio procent. För en normalvilla ökar kostnaden för vatten och avlopp med cirka 30 kronor i månaden, för ett flerfamiljshus med cirka 340 kronor.

Visa mer