Gå direkt till innehåll

Regioner: Åstorp

2021 genomfördes en kapacitetshöjning i dricksvattenproduktionen för att kunna möta efterfrågan. Då förändrades flöden i ledningarna, partiklar lossnade och resultatet är ett missfärgat vatten.

Åtgärder för dricksvattenkvaliteten i Perstorps kommun

Under 2022 drabbades många Perstorpsbor av missfärgat och illaluktande dricksvatten. Efter flera olika insatser för att förbättra kvaliteten visade en undersökning våren 2023 att vattnet blivit bättre. Tyvärr har problemen ökat igen. Orsaken är att grundvattnet i Perstorps kommun innehåller naturligt höga halter av järn och mangan som under många år byggt på beläggningar i ledningarna.

Dan Lilja ny vd för NSVA

Dan Lilja ny vd för NSVA

Dan Lilja har utsetts till vd på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) och tillträder den 1 december.

Efter 12 år har Ulf Thysell, VD på NSVA, beslutat sig för att lämna sin post. Han finns kvar i sin roll tills en efterträdare är på plats.

Ulf Thysell lämnar stafettpinnen vidare som VD på NSVA

Efter 12 år som VD för NSVA har Ulf Thysell bestämt sig för att det är dags att lämna över jobbet till någon som kan ta resan vidare med ny energi och entusiasm. Ulf fortsätter i VD-rollen tills en efterträdare finns på plats.

NSVA har hittat rester av bekämpningsmedel i råvattenbrunnar kopplade till Stenestads vattenverk i Svalövs kommun. Dricksvattnet kan fortsatt användas till mat och dryck.

Rester av bekämpningsmedel i råvatten i Svalövs kommun

NSVA har hittat rester av bekämpningsmedel i råvattenbrunnar kopplade till Stenestads vattenverk i Svalövs kommun. Fynden har gjorts efter den senaste tidens utökade provtagning i området. Dricksvattnet kan fortsatt användas till mat och dryck.

Ilmar Reepalu styrelseordförande i Sydvatten, Jonas Jacobsson Gjörtler styrelseordförande i NSVA och Johan Olsson Swanstein styrelseordförande i kommunfullmäktige i Båstads kommun skålar i vatten från tryckstegringsstationen i Torekov.

Bättre vattenkvalitet för 2 500 fastigheter på Bjäre

Nu har fyra års arbete med att gräva ner vattenledningar som berör cirka 2 500 fastigheter gått i mål. Sydvatten och NSVA har arbetat på från olika håll och nu är cirka 2,5 mil ledningar ihopkopplade.

NSVA har hittat rester av bekämpningsmedel i råvattenbrunnar i Örkelljunga kommun.

Rester av bekämpningsmedel i råvatten i Örkelljunga kommun

NSVA har hittat rester av bekämpningsmedel i råvattenbrunnar i Örkelljunga kommun. Fynden har gjorts efter den senaste tidens utökade provtagning i området. Dricksvattnet kan fortsatt användas till mat och dryck.

NSVA häver bevattningsförbudet i Båstads kommun, dock gäller det att fortsatt vara sparsam med dricksvatten  eftersom det är begränsade grundvattenresurser i området som kan användas för att producera dricksvatten.

NSVA häver bevattningsförbudet i Båstads kommun

NSVA häver bevattningsförbudet som infördes den 18 juni i Båstads kommun. Den senaste tiden har förbrukningen stabiliserat sig. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit, och som fortsätter att bidra med att hushålla med dricksvattnet. Varje liten besparing spelar roll eftersom det är begränsade grundvattenresurser i området som kan användas för att producera dricksvatten.

Idag hävs bevattningsförbudet i Åstorps kommun. Fortsätt att använda dricksvattnet på ett hållbart sätt så undviks fler bevattningsförbud under sommaren.

NSVA häver bevattningsförbudet i Åstorps kommun

NSVA häver bevattningsförbudet i Åstorps kommun idag, tisdagen den 28 juni. En del kommuninvånare har hörsammat uppmaningarna från NSVA och anpassat sin vattenförbrukning, tack för det! Vattenförbrukningen har gått ned till en stabil nivå trots att det varit varmt väder.

Vid en utökad provtagning visade resultatet att det finns rester av bekämpningsmedel i råvatten i Åstorps kommun. Bilden visar provtagning av dricksvatten.

Rester av bekämpningsmedel i råvatten i Åstorps kommun

NSVA har hittat rester av bekämpningsmedel i råvattenbrunnar i Åstorps kommun. Fynden har gjorts efter den senaste tidens utökade provtagning i området. Dricksvattnet kan fortsatt användas till mat och dryck.

Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

NSVA inför bevattningsförbud i Båstads kommun

NSVA inför bevattningsförbud i Båstads kommun med omedelbar verkan. Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

NSVA inför bevattningsförbud i Åstorps kommun

NSVA inför bevattningsförbud i Åstorps kommun med omedelbar verkan. Orsaken är att kapaciteten i vattenverken är lägre än förbrukningen. Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Ny värmebölja är i sikte med risk för kritiskt läge. Det är små personliga insatser som avgör när många bidrar, men spar på vattnet, varenda droppe räknas.

Vattenförbrukningen följer vädret och ny värmebölja i sikte, risk för kritiskt läge

Det syns tydligt i övervakningssystemen för vattenproduktionen hur den följer vädret. Uppmaningar från NSVA att göra vattensmarta val verkar ha spelat mindre roll denna gång i kommunerna Båstad och Åstorp. Det är den slutsats NSVA drar utifrån den senaste tidens statistik. Ny värmebölja är i sikte med risk för kritiskt läge.

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel. Foto: Mathilda Lindqvist

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

De flesta svenskar tror att vatten är en oändlig resurs som alltid finns tillgänglig i kranen, men så ser inte verkligheten ut längre. Vi är många som ska dela på vattnet, människor, industrin, jordbruket, djur och natur. Dessutom påverkar klimatförändringarna vattnet och vi har nationella och globala riktlinjer att förhålla oss till. Hållbar vattenanvändning är den enda vägen framåt.

NSVA tackar de boende i området för att ha använt vattnet sparsamt under tiden som läcksökningen pågick. Fortsätt gärna att göra vattensmarta val i vardagen. Foto: PEXELS.COM

Nu kan alla i Grevie med omnejd i Båstads kommun använda vattnet som vanligt igen

Läckan i Grevie i Båstads kommun var svår att hitta men är nu lokaliserad och åtgärdad. Invånarna kan använda vattnet som vanligt igen. Läckan hittades vid en bäck. Det tillsammans med snö och kyla gjorde att den var svårupptäckt. NSVA tackar de boende i området för att ha använt vattnet sparsamt under tiden som läcksökningen pågick. Fortsätt gärna att göra vattensmarta val i vardagen.

Visa mer

Rent vatten. Ett jobb för livet.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Vi levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan vi förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Vi kan också vara garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen. Läs mer om oss på www.nsva.se

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Box 2022
250 02 Helsingborg