Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Kommande krav och utmaningar inom vatten och avlopp gör att Perstorps kommunfullmäktige tagit beslut om att ansöka om delägarskap i NSVA.

    Perstorps kommun ansöker om delägarskap i NSVA

    Kommunfullmäktige i Perstorp beslutade på sitt senaste sammanträde den 27 mars 2019 att uppdra åt kommundirektören att ansöka om delägarskap för Perstorps kommun hos NSVA.

  • Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande.

    Båstad – antar ni utmaningen?

    Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten förbrukar vi i Sverige i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. I Båstad kommun är förbrukningen så hög som 300 liter per person och dygn. Men under förra sommarens torka tog kommunens invånare till sig den allvarliga situationen och minskade sin dricksvattenförbrukning med 12 procent. I sommar utmanar vi Båstadborna att spara ännu mer vatten.

  • Läkemedel och andra organiska föroreningar ska renas från 2 100 personer i reningsverket Reco lab i Helsingborg.

    NSVA får investeringsbidrag för rening av läkemedel

    NSVA har fått strax över sex miljoner kronor av Naturvårdsverket för att bygga framtidens rening av läkemedel och andra organiska föroreningar i det kommande reningsverket Reco lab. Reco lab är det första testet i fullskala av framtidens avloppsteknik i Sverige.

  • Häll gammal matolja i en plastflaska med kork och lägg den i restavfallet. Med NSVAs fettratt går det ännu lättare!

    Var rädd om avloppen i jul

    Nu är det jul igen. Och med julen brukar det bli mycket matlagning. Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon. Fettet orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Det lockar även till sig råttor till avloppsledningarna.

  • Att spola rätt är lätt. Tack för att du tar hand om vårt vatten!

    Att spola rätt är lätt

    Kiss, bajs och toapapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Trots detta hamnar flera tusen ton skräp i Sveriges avlopp, varje år. Det som oftas spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops. Ställ en pedalhink i badrummet och släng skräpet där istället. Kemikalier lämnas till miljöstationen och mediciner lämnas kostnadsfritt på närmaste apotek.

  • NSVA får klimatinvesteringsstöd för Tre rör ut – ett världsunikt miljösystem

    NSVA får klimatinvesteringsstöd för Tre rör ut – ett världsunikt miljösystem

    Två miljoner kronor har beviljats inom investeringsstödet Klimatklivet från Naturvårdsverket till det världsunika avloppssystemet i Oceanhamnen i Helsingborg. Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem kommer tre separata avloppsledningar byggas för svartvatten (toalett), matavfall (via köksavfallskvarn) och gråvatten (bad, dusch, tvätt som kallas för BDT).

  • Så här kan det se ut vid en spolning.

    Årlig spolning av vattenledningarna i Ekeby, Billesholm och Bjuv

    Under perioden 12 november - 30 november sker spolning av vattenledningar i Ekeby, Billesholm och Bjuv. NSVA förväntar sig inga störningar under arbetets gång, men det finns risk för sämre tryck i kranarna och missfärgat vatten.

  • Nu är ventilationskanalen på plats i den 120 meter höga skorstenen på Västhamnsverket. Här lyfter helikoptern med del två, en del av ventilationskanalen samt huva. FOTO: Timo Julku, RKLM

    Ventilationskanal på plats i Västhamnsverkets skorsten

    Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen lyckades monteringen av ventilationskanalen i Västhamnsverkets skorsten. Ett viktigt delmoment i projektet Öresundsverkets övertäckning är därmed avklarat.

  • Så här såg det ut när helikoptern började lyfta upp ventilationskanalen, innan ventilationskanalen lossnade.

    Helikopterlyft av ventilationskanal får göras om

    Vid den planerade monteringen av ventilationskanalen i Västhamnsverkets skorsten på tisdagen gick fästanordningen på kanalen sönder och lossnade. Nu pågår en utredning kring varför ventilationskanalen gick sönder och om det finns möjlighet att göra ännu ett monteringsförsök under eftermiddagen.

  • Så här såg det ut på Öresundsverket i augusti. I bakgrunden syns Västhamnsverkets skorsten. Det är här monteringen av ventilationskanalen ska ske med hjälp av helikopter.

    Pressinbjudan: Montering av ventilationskanal med hjälp av helikopter

    ​Tisdagen den 16 oktober sker ett viktigt delmoment i projektet Öresundsverkets övertäckning. Med hjälp av helikopter ska en ventilationskanal monteras i Västhamnsverkets 120 meter höga skorsten. På detta vis kan lukten från de överbyggda delarna på reningsverket sedan ledas upp i skorstenen och spridas snabbt på hög höjd.

Visa mer